Blaricum is nu de duurste gemeente van Nederland

Blaricum is nu de duurste gemeente van Nederland
Blaricum

De laatste jaren moest Blaricum de gemeente Bloemendaal steeds voor laten gaan in de ranglijst van duurste gemeenten in Nederland. Maar door een forse waardestijging van de verkochte woningen is de gemeente nu weer naar de nummer één-positie geklommen. In het kielzog van Blaricum klom Laren naar de tweede plek. Bloemendaal is naar plaats drie gezakt, meldt de website woningmarktcijfers.nl.

Huizenverkopers in Blaricum deden in 2018 buitengewoon goede zaken. De gemiddelde koopsom van de verkochte huizen kwam op 902.000 euro. Dat is 46 procent meer dan wat huizenverkopers in 2017 gemiddeld voor hun huizen kregen. In totaal zijn er in Blaricum vorig jaar 155 huizen van de hand gedaan.

De forse waardestijging is te danken aan het feit dat er vorig jaar veel meer vrijstaande woningen zijn verkocht. Er gingen 67 van dit soort woningen van de hand met een gemiddelde waarde van 1,5 miljoen euro. Het jaar daarvoor werden er nog 41 vrijstaande woningen verkocht met een gemiddelde waarde toen van ongeveer een miljoen euro.

Met de huidige cijfers heeft Blaricum de prijzen van voor de crisis overtroffen. In 2007 deden de verkochte woningen in Blaricum nog iets meer dan 800.000 euro.

In Laren steeg de gemiddelde prijs van de verkochte woningen ook fors, met 22 procent. De verkoopprijs bleef echter 125.000 euro achter bij die in Blaricum:. Wel werden er iets meer huizen in Laren verkocht: 176.

Bij grote ’concurrent’ Bloemendaal stagneerde de prijs van de verkochte huizen. Weliswaar gingen er 288 huizen daar van de hand, maar de gemiddelde verkoopprijs was vrijwel hetzelfde als in 2017: 775.000 euro.

De top vijf van duurste gemeenten wordt voltooid door Wassenaar (waar de prijs van verkochte woningen daalde) en Heemstede. Niet verrassend, gezien al het voorgaande: de meeste verkochte woningen met een waarde van een miljoen euro staan in Noord-Holland. De allerduurste huizen staan overigens in Amsterdam. Daar werden vorig jaar woningen verkocht van 4,5 miljoen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland