Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

Hilversum

Voor de zesde keer wordt in april de tweejaarlijkse Hilversumse Architectuurprijs (HAP) uitgereikt. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Rudy Uytenhaak bepaalt welke architect er met de Vakprijs vandoor gaat. Er is ook een Publieksprijs. En die kies jij! Onderaan dit artikel kun je stemmen op één van de tien genomineerde bouwwerken. Zondag 24 maart sluit de stembus.

Wil je direct je stem uitbrengen? Scroll dan helemaal naar beneden in dit artikel.

De tien genomineerden voor de zesde Hilversumse Architectuurprijs zijn gekozen uit bouwwerken die in 2017 en 2018 zijn neergezet en in gebruik zijn genomen in Hilversum. Hieronder een korte toelichting op en een foto van de bouwwerken.

Helemaal onderin vind je een video waarin alle genomineerden nog eens worden voorgesteld.

1. Almansweide - Moost

Hoe maak je een droomwoning voor een groep mensen van wie de dromen nogal uiteenlopen? Moost architect hoopt dat met een ontwerp voor het complex Almansweide - acht eengezinswoningen en vijftien appartementen - te hebben verwezenlijkt.

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

Het architectenbureau: ,,De opzet van de bebouwing is zo gekozen dat de woningen en appartementen een gezamenlijke binnentuin hebben, waar ook hun entree is. De bouwmethode van de woningen is identiek, maar de indeling is afgestemd op de wensen van de bewoners.’’ De architectuur weerspiegelt volgens de ontwerpers het DNA van de Almansweide: gezamenlijk, maar met een eigen identiteit. Door te wisselen in hoogte, breedte en diepte is een ensemble ontstaan dat een aangenaam beeld oplevert. De Almansweide is geheel gasloos gebouwd. De warmte komt uit de grond. Iedere woning is voorzien van een met zonnepanelen aangedreven grondbron van 150 meter diep.’’

2. Anthony Fokkerweg - van Woerkom de Brouwer

De mogelijkheden voor de invulling aan de Anthony Fokkerweg waren volgens architect Van Woerkom de Brouwer zeer beperkt. ,,Omdat er ruimte was voor slechts twee tamelijk lange blokjes, hebben wij ons in de vormgeving vooral gericht op de ritmiek van het blok, de visuele opdeling in kleinere eenheden. Om dit te bereiken, hebben we een erker over de drie lagen van de woningen toegepast, waarbij het tussenliggende, terugliggende deel is uitgevoerd in metselwerk in tegelverband en afwisselend een lichte en een donkere kleur.

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

De samenhang in het blok is behouden door toepassing van lange, doorlopende luifels en een ver uitstekende dakrand. Door toepassing van deze vormkenmerken en gebruik te maken van een lichtgele steen hebben wij op een bescheiden manier een ode gebracht aan Dudok, zonder daarbij zijn onnavolgbare vormgeving te imiteren.’’

3. Beethovenlaan - SKA

Op deze plek stond vroeger een groot landhuis met koetshuis op een dubbel perceel. Het architectenbureau: ,,Dicht struikgewas en oude bomen zorgen voor het gesloten en donker karakter van het afgesplitste en braakliggende perceel in de wijk. De oude monumentale bomen die deel uitmaakten van de historisch laanbeplanting waren leidend in de bouwmogelijkheden, waarbij een monumentale beuk die centraal op de kavel staat het uiteindelijke oriëntatiepunt voor de woning werd.

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

De wens van de opdrachtgever was een statige, tijdloze en moderne woning die naadloos zou passen bij de monumentaliteit van de omliggende villa’s. Hiervoor is gezocht naar aansluiting met de Hilversumse architectuur: grote dakoppervlakten, een markante schoorsteen en veel baksteen. Hoewel de baksteen helaas geen Hilversums formaat heeft, is er wel gezocht naar een baksteen die qua kleur overeenkomsten vertoont met de kleur van Dudoks beroemde gele baksteen.’’

4. Belvedère - René van Zuuk

Door de vorm en door allerlei bijkomende eisen kon slechts een klein gedeelte - 450 vierkante meter -van het bouwterrein aan de Van Linschotenlaan benut worden. ,,Met dit kleine oppervlak zijn slechts vier appartementen per bouwlaag mogelijk met maximaal elf bouwlagen. Terwijl het vanwege de hoge grondprijs minimaal 55 appartementen moesten worden’’, stelt de architect. Om de bouw toch mogelijk te maken is een toren ontworpen met een smalle basis die naar boven toe steeds verder uitloopt.

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

,,De vraag was om een alzijdig gebouw te maken met een duidelijke symmetrie. Daarnaast was er vanuit de gemeente de wens om een markant gebouw te maken met een beeldende vorm zodat de bestaande reeks gebouwen afgesloten wordt met een bijzonder pand.’’ Belvedère verwijst naar het uitzicht over Hilversum en de bosrijke omgeving grenzend aan het kavel.

5. Clemenskerk - BOEi

De monumentale Clemenskerk, gebouwd in 1914, is in 2013 gerestaureerd nadat het vele jaren had leeggestaan. Tijdens de restauratie is de schildering in het voormalige koor, verborgen onder een witte pleisterlaag, teruggebracht.

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

De Clemenskerk is inmiddels omgevormd tot trampolinepark en heeft afgelopen zomer haar deuren geopend voor kinderen tussen de vier en achttien jaar. Deze unieke herbestemming doet recht aan het bijzondere rijksmonument. De trampolines en andere attributen zijn zo geplaatst dat ze zonder het gebouw aan te tasten gemakkelijk weer verwijderd kunnen worden.

6. Dasselaarstraat - dvdp

Bureau dvdp heeft na uitgebreid overleg met bewoners en belanghebbenden een gebouw ontworpen dat de bestaande appartementengebouwen aan de Dasselaarstraat, de Erfgooiersstraat, de Van Dijkstraat en de Verschurestraat moest vervangen. Volgens dvdp is er bij de architectonische uitwerking veel aandacht besteed aan de vorm en het ritme van de blokken.

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

Hoewel de gebouwen horizontale galerijen hebben, zijn er aan de straatkant-gevels sterke verticale verbindende elementen toegevoegd. Zo sluiten ze beter aan bij de gebouwen in de omgeving. Elk gebouw krijgt daarmee ook een evenwichtige uitstraling en het straatbeeld een sterk ritme.

7. De KROon - De Jong

In het voormalige KRO-complex aan de Emmastraat zijn in totaal 85 appartementen ontworpen: 26 in het voormalige hoofdgebouw van de KRO, de KROon; 17 in de voormalige KRO-studio, Amalia; 22 in het gebouw Alexia; 20 in de villa’s aan de Julianalaan - onder de naam Ariane.

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

Het voormalige, rijksmonumentale KRO-gebouw is als herkenningspunt gerespecteerd. Dat geldt ook voor de studio, die is herbouwd in eenzelfde stijl. De kenmerkende ramen, het KRO-embleem op de gevel, de stenen en kleuren zijn gebleven. De voormalige aanbouwen van deze studio zijn zichtbaar gemaakt door middel van gestucte gevels en nieuwe aanbouwen.

8. Dolf van der Lindenstraat - Baudoin Van Alphen Bergers

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

De wensen voor de woning zijn door de opdrachtgeefsters omschreven als: ,,Een huis dat omarmt & waar wij blij van worden. Waar we ons veilig voelen. Waar we op adem komen. Wat een open & welkom huis is en tegelijkertijd een fort. Een spannende combinatie tussen introvert en extrovert. [...] Waar niet alles zichtbaar is en er toch een zee van ruimte is. [..] Een huis dat lijkt op te lichten van binnenuit.”

De architect: ,,Het huis is ontworpen als archetypisch huis: een huis zoals kinderen het tekenen, waarbij de contouren van het huis en de schoorsteen altijd zo kenmerkend zijn. Door deze verschijningsvorm, de kleur en materiaalgebruik is het een markante verschijning in de nieuwe wijk Anna’s hoeve geworden.’’

9. Langestraat/Brinkweg - ACAMPO

Op de voormalige RAF-locatie aan de Langestraat in Hilversum zijn een grote winkel en 45 nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd: 36 kleine studio’s en 9 appartementen. Bijna de helft daarvan wordt op tijdelijke basis verhuurd aan mensen die door persoonlijke omstandigheden dringend woonruimte nodige hebben. De appartementjes zijn gegroepeerd rond een collectief atrium op de eerste verdieping.

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

Het architectenbureau: ,,De architectuur van het gebouw getuigt op indringende wijze van de spagaat waar het vakgebied zich de laatste 30 jaar in bevindt. Er ontstond rond de bouwplannen zo veel verdriet onder de bevolking over de noodzakelijke afbraak van een hoekpand uit 1910 op het terrein dat we besloten hebben het bouwvolume radicaal door midden te delen. Eén helft, en dus niet slechts een klein hoekje, is geheel in de stijl van 1910 uitgevoerd. Daarbij hebben wij maximaal gebruik gemaakt van de historische kennis, die wij als architecten evengoed nog bezitten, om een zo zuiver mogelijk, historiserend ensemble te maken . De andere helft is uitgevoerd in de oorspronkelijke opzet van hard-core modernisme.’’

10. Mout - Zecc

Midden in het centrum van Hilversum heeft Zecc een gebouw uit 1912 getransformeerd naar een stadshuiskamer en bierbrouwerij. De architect: ,,Dit pand is ruim honderd jaar geleden gebouwd als autogarage en showroom voor de welgestelden uit Hilversum en omstreken. Het was een vooruitstrevend pand en straalde optimisme en weelde uit. Het gebouw is in de loop der jaren steeds van functie veranderd, in verval geraakt en de kwaliteit van de architectuur was onzichtbaar geworden.

Architectuurprijs: stem op Hilversums mooiste gebouw [video]

Met de reconstructie zijn de later aangebrachte toevoegingen verwijderd en is het unieke betonnen schaaldak weer zichtbaar gemaakt. Elementen uit de Art Nouveau-architectuur zijn teruggebracht naar origineel ontwerp. In contrast met de monumentale elementen zijn nieuwe gevels hedendaags vormgegeven.

Het gebouw versterkt als ankerpunt het marktplein waar Foodhall Mout fungeert als bruisend ontmoetingspunt. Vandaag de dag kent het plein, net als van oudsher, vele gebruiksmogelijkheden waaronder de warenmarkt, festivals, kermis en manifestaties.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie