Premium

Groene leges voor zonnepanelen op monumenten

Groene leges voor zonnepanelen op monumenten
Blaricum rekent geen kosten meer voor een vergunning bij het plaatsen van zonnepanelen op een monument.
Blaricum

De gemeente Blaricum heeft een groene leges ingevoerd. Daarmee wordt de beurs gespaard van mensen die zonnepanelen willen plaatsen op hun woning met monumentenstatus. Ook Laren werkt aan een soortgelijke regeling.

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een gewone woning hoeft geen vergunning bij de gemeente te worden aangevraagd. Maar dat is anders als het een monument betreft. Wie daarvoor tot voor kort een vergunning aanvroeg, kreeg van de gemeente een rekening voor gemaakte kosten (leges) gepresenteerd. Voor het plaatsen van bijvoorbeeld het gemiddeld aantal van twaalf zonnepanelen, bedroegen de legeskosten minimaal 450 euro.

’Eigenlijk is dat niet redelijk’, zo meenden burgemeester en wethouders nadat hen daarover een klacht had bereikt. ’Die mensen worden gestraft omdat ze een monument willen verduurzamen.’ Dus is besloten groene leges in te voeren die erop neer komt dat de rekening achterwege blijft. Wel blijft voor monumenteneigenaars de plicht bestaan om de welstandscommissie te laten adviseren over de plaatsing van zonnepanelen. De kosten daarvoor bedragen circa zeventig euro.

Het college onderzoekt de mogelijkheid om in de toekomst ook voor verbouwingen die nodig zijn om te kunnen verduurzamen groene leges te heffen. ,,We denken dan aan verbouwingen om een warmtepomp te kunnen plaatsen of om te isoleren. Probleem is echter dat je daarmee ook misbruik in de hand kunt werken. En dat willen we voorkomen. Vandaar dat we daar nog even op studeren’’, aldus wethouder Liesbeth Boersen (DBP).

Behalve de nieuwe groene leges, kent Blaricum ook de duurzaamheidslening, waarop huiseigenaars een beroep kunnen doen voor de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen en isoleren. Om zijn inwoners zo goed mogelijk te informeren wordt er tweemaal per jaar een duurzaamheidsmarkt gehouden en is er een duurzaamheidsloket, waar iedereen met vragen terecht kan.

Ondertussen probeert ook de gemeente zelf steeds groener te worden. Nadat in de Bijvanck alle straatverlichting al vervangen was door led-lampen, gaat dat nu ook gebeuren in Blaricum Dorp. Ook het gemeentelijk vastgoed, het gemeentehuis en de scholen, moet eraan geloven. Boersen: ,,We zijn nu bezig om daarvoor een plan te maken.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.