Avondvierdaagse Huizen: blijdschap na ’het bommetje’

Avondvierdaagse Huizen: blijdschap na ’het bommetje’
Even dreigde de Avondvierdaagse in Huizen niet door te gaan. Maar de loop waar ieder jaar zo’n 2000 mensen aan meedoen is gered.
© Archieffoto Studio Kastermans
Huizen

„Natuurlijk zijn we hartstikke blij dat de Avondvierdaagse in Huizen nu toch door kan gaan. We gaan ervoor. Zetten de schouders eronder, gaan een fantastische 46e editie neerzetten”, zegt Esther Zieltjens, voorzitter van de Stichting Avondvierdaagse Huizen.

Een kleine week geleden nam het bestuur van de stichting het besluit om het wandelevenement tóch door te laten gaan. Zieltjens: „Toen we half januari bekend maakten dat de loop zou worden afgelast, leek het wel of er een bommetje ontplofte. Echt, we wisten niet wat we meemaakten.”

Zieltjens doelt op de reddingsactie Avondvierdaagse die breed in het dorp op gang kwam. Zo riep voetbalvereniging HSV De Zuidvogels de leden op zich aan te melden als vrijwilliger, net als de Stichting Kinderopvang, de Rotary, het Sport Platform en de Vrijwilligerscentrale.

Ook de gemeente zette het evenement op de agenda. Naast een derde van de gemeenteraad, meldde het voltallige college van burgemeester en wethouders zich aan als vrijwilliger. Wethouder Maarten Hoelscher noemde de Avondvierdaagse een ’prachtig evenement, waar veel kinderen plezier aan beleven. Laten we met z’n allen de Avondvierdaagse Huizen tot een succes maken.’

Lees ook: Grote toestroom vrijwilligers, avondvierdaagse Huizen lijkt gered

Zorgen

Ja, Zieltjens vindt het geweldig om te merken hoezeer het evenement leeft. Ze kan tegelijkertijd een zucht niet onderdrukken. „Tja, wat moet ik zeggen. We maken ons eerlijk gezegd toch nu al zorgen over de toekomst. Want wie zegt dat de vrijwilligers die zich nu hebben gemeld, ook volgend jaar mee willen doen.”

Ze vertelt dat het niet voor het eerst is dat de organisatie zo heeft moeten leuren om vrijwilligers. „Nee joh, dat speelt al jaren. Sterker nog. Zestien jaar geleden - ik was zwanger van mijn oudste - waren er ook vrijwilligers nodig om het evenement te redden. Toen heb ik me aangemeld. Simpel omdat ik dacht: het zal toch niet gebeuren dat er voor mijn kinderen straks geen Avondvierdaagse meer is. Sindsdien ben ik bij het evenement betrokken.”

Het is voor de stichting Avondvierdaagse Huizen ieder jaar lastig om voldoende verkeersregelaars te vinden. „Zij zijn onmisbaar. Zonder hen kunnen we simpelweg de veiligheid niet garanderen. Als dit niet op orde is, kan een loop niet doorgaan. Vooral op donderdagavond zijn er veel verkeersregelaars nodig. Dan gaat de route door al die straatjes in het Oude Dorp. Overal moeten mensen staan. Die avond is het aantal lopers ook gigantisch. We zo’n tweeduizend geregistreerde deelnemers. Daar komen nog eens zo’n duizend begeleiders, vaak ouders, bovenop. Op donderdag zijn dat er nog meer.”

De gemeente Huizen is blij met het nieuws dat de loop (20 t/m 23 mei) doorgaat, en meldt dat vrijwilligers hard nodig blijven. Aanmelden kan via www.huizenvoorelkaar.nl of info@a4dhuizen.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie