Opinie: Fietsstraat in Huizen hoofdpijndossier

Opinie: Fietsstraat in Huizen hoofdpijndossier
GroenLinks-wethouder Gerrit Pas neemt in juni 2015 de fietsstraat in gebruik. Rechts CDA-raadslid Daniëlle van Deutekom.
© archieffoto studio kastermans
Huizen

En daar was hij weer de ’fietsstraat’. De Huizer gemeenteraad sprak vorige week voor de zoveelste keer over de vooruitstrevende ’fietsstraat’, die in vijf jaar tijd tot hoofdpijndossier is verworden.

In oktober 2013 is het aardig nieuws: ook Huizen krijgt een fietsstraat. De Kerkstraat tussen het Oude Dorp en Plein 2000 (bij bibliotheek en gemeentehuis) wordt omgetoverd tot ’fietsstraat’. Een straat met letterlijk ruim baan voor wielrijders en voetgangers, en veel minder plek voor automobilisten. Die laatste groep is er voortaan slechts ’te gast’. Geraamde kosten van de noodzakelijke aanpassingen (alles gelijkvloers, geen stoepen, smalle rijbaan): drie ton.

Foeilelijk

Mei 2015. De werkzaamheden zijn in volle gang, maar de oplettende Vrienden van het Oude Dorp zijn niet blij. Zij hebben gevraagd diverse oude bomen te sparen en de ’foeilelijke’ lantaarnpalen (in de Verbindingsweg) te vervangen door klassieke exemplaren. Beide wensen blijken tegen dovemansoren gericht. Op Facebook reageren Huizers kritisch: ’Het zou beter worden, denk eerder slechter’ en ’Een boel geldsmijterij’.

Juni 2015. GroenLinks-wethouder Gerrit Pas maakt - uiteraard op een stalen ros - als eerste gebruik van de fonkelnieuwe fietsstraat. De klus heeft een paar maanden in beslag genomen. Passanten krijgen gebak, als dank voor hun geduld.

Putdeksels

November 2015. De VVD maakt zich - in navolging van bewoners - zorgen over ’onduidelijke voorrangsregels’ en ’onveilige putdeksels’. Bij de gemeente komen twaalf klachten binnen. Wethouder Pas besluit de ’onduidelijke’ situatie aan te passen met behulp van haaientanden en tegels met de letter ’P’ (van parkeren).

Lapmiddelen

Juli 2017. Fietsers en voetgangers voelen zich na de aanpassingen - ondanks een forse daling van het aantal (geregistreerde) ongelukken - nog steeds niet veilig in ’hun’ fietsstraat. Om dit te verhelpen wordt de straat dat najaar opnieuw aangepast, belooft wethouder Pas. De Vrienden van het Oude Dorp zijn opnieuw kritisch. Lantaarnpalen en parkeervakken verplaatsen, een blindengeleidestrook aanleggen, groenstroken uitbreiden? Lapmiddelen. Pappen en nat houden. Maak de straat eenrichtingsverkeer, of - nog beter - weer de auto’s helemaal. Ja, eigenlijk moet het hele Oude Dorp autoluw worden, stellen de Vrienden. Dat is echter, opnieuw, tegen dovemansoren gericht.

Eenrichtingsverkeer

Februari 2018. De gemeenteraad praat weer eens over de nog immer als onveilig ervaren ’fietsstraat’. GroenLinks - inmiddels in de oppositiebanken - pleit voor het instellen van eenrichtingsverkeer. Een oplossing waar de eigen wethouder anderhalf jaar geleden niet aan wilde. VVD-wethouder Roland Boom heeft geen zin in zo’n experiment. Hij wacht op de opbrengst van de app waarmee Huizers knelpunten in het verkeer kunnen melden. Op de digitale kaart bij deze enquête gloeit de Kerkstraat al alarmerend rood op. Na vijf jaar sleutelen vormt de ’fietsstraat’ blijkbaar nog steeds een steen des aanstoots.

Toekomst

Met de nieuwe app lijkt het er nu op, dat Huizen geleerd heeft van fouten uit het verleden. Maar is dit een garantie voor de toekomst? Worden dit soort kostbare ingrepen vanachter een bureau voortaan eerst met de gebruikers afgestemd? Beter van wel. Gevoelens van onveiligheid bij burgers gaan boven kille (ongevallen)cijfers.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie