Premium

Klokkenluider: ’Veel mis bij Nusantara’

Klokkenluider: ’Veel mis bij Nusantara’
Huize Patria in Bussum.
© foto studio KASTERMANS/DANIELLE VAN COEVORDEN
Bussum

De situatie bij stichting Nusantara en de verzorgingstehuizen die daaronder vallen is veel ernstiger dan de organisatie doet voorkomen. Dat beweert tenminste Diederik Vogelpoel, medisch fysioloog en voormalig pastoraal medewerker bij Nusantara. In een uitgebreid schrijven aan onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd meldt hij een groot aantal misstanden.

Eerder deze week werd bekend dat directeur Frans Broekhuizen van de verzorgingshuizen voor Indische Nederlanders per direct is ontslagen. Hij stond al sinds eind december op non-actief. Destijds had hij onvoldoende weerwoord tegen een onderzoek naar zijn functioneren. Hoewel de Raad van Toezicht in een verklaring alleen spreekt van ’grensoverschrijdend gedrag van de bestuurder met betrekking tot wet- en regelgeving, governance en uitvoering van beleid’, lijken deze - in ieder geval ten dele - aan te sluiten bij de aantijgingen van Van Vogelpoel.

Geld

Volgens Vogelpoel zouden bewoners bijvoorbeeld bewust verkeerd worden gediagnosticeerd, waardoor een hogere vergoeding voor de verzorging binnen zou komen. Ook wordt personeel onderbetaald, stelt Vogelpoel. Bovendien zou huize Patria in Bussum in abominabele toestand zijn. Ook noemt de klokkenluider concrete bedragen: door verkeerd declareren van extramurale zorg mist Nusantara een miljoen aan inkomsten en zou het totale tekort van de zorginstellingen volgens Vogelpoel tussen de vijf en de zeven miljoen bedragen, op een begroting van negen miljoen.

Woordvoerder Noud Bex van Nusantara noemt de beweringen van Vogelpoel ’niet feitelijk onderbouwd, schadelijk en kwalijk’. ,,Gelet op de situatie is dit heel vervelend. Het is de keuze van Vogelpoel om dit soort zaken te roepen.’’

De Inspectie Gezondheidszorg is op de hoogte van de brief van Vogelpoel. ,,We hebben een melding over deze instelling ontvangen. We gaan niet in op de aard en inhoud daarvan. We hebben ook vernomen van de bestuurlijke onrust. We beraden ons nog opp de te nemen stappen’’, is het enige dat een woordvoerder kwijt wil.

De gemeente Gooise Meren heeft na vragen van deze krant contact opgenomen met de zorgautoriteit. ,,Wij gaan niet over de zorg, maar dit gaat natuurlijk wel om onze inwoners’’, laat een woordvoerder weten. ,,We bekijken wat onze rol kan zijn in deze.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.