Geen ’nee’ tegen provincie, wethouder draait om hete brij van de 2x2-variant voor de N201 heen

Variant 3 wordt verder uitgewerkt.

Leander Mascini
Hilversum

Wethouder Annette Wolthers is niet van plan om de provincie Noord-Holland te laten weten dat een verbreding van de N201 voor Hilversum geen optie is. Tijdens de commissievergadering van woensdag draaide Wolthers om de hete brij heen. Een inspreker krijgt hiermee niet het door hem zo vurig gewenste antwoord.

Inspreker Robert Fiolet van actiegroep De Groene Meren was opnieuw aanwezig in het raadhuis. Vorige week hing hij tijdens de raadsvergadering de tribune al vol spandoeken tegen het verbreden van de N201.

oen kwam de wethouder in de pauze naar hem toe, om uitleg te geven. Het onderwerp stond op dat moment niet op de agenda. Maar voor Fiolet was deze uitleg niet genoeg. Woensdag stond hij weer in de raadszaal, ditmaal als inspreker.

Hij is er namelijk helemaal niet gerust op dat een verbreding van de N201 en het verleggen van de weg over de Hoorneboegse Heide van tafel is.

Volgens hem heeft Utrecht dan wel voor de zogeheten variant 3 (knelpunten worden opgelost tussen de A2 en Vreeland en bij Mijdrecht) gekozen, maar dat wil niet zeggen dat variant 1 (de weg verbreden tot 2x2 rijstroken, van de A4 tot de A27) van de baan is. De weg wordt in deze variant verlengd en tussen Hilversum en Nieuw-Loosdrecht dwars door het bos naar de A27 getrokken.

Trucje

„Variant 1 is niet afgewezen”, doelt hij op het feit dat Utrecht heeft aangegeven variant 3 verder uit te werken. Hij denkt dat het een trucje is, en dat de verbreding van de weg en het verleggen over de heide later gewoon weer in de tekeningen worden opgenomen. „Variant 3 is een doekje voor het bloeden, het is een vertragingstactiek om het over de verkiezingen te trekken.”

Fiolet wil dat wethouder Annette Wolthers een tegengeluid laat horen in de provincie, net als de gemeente Wijdemeren gedaan heeft.

Maar Wolthers lijkt hier niets voor te voelen. De wethouder blijft zeggen dat de verbreding van de N201 nu niet aan de orde is. Ze wil de mening van het college niet uit de doeken doen tijdens de commissievergadering, maar geeft wel aan dat het college in gesprek is en blijft met de twee provincies.

„De volle tribune geeft aan dat het leeft”, aldus Wolthers. „Maar het besluit is genomen. Variant 3 wordt uitgewerkt. Elisabeth Post (gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor financiën, mobiliteit en zeehavens, red.) zegt dat ze niet bezig zijn met de 2x2 variant. We blijven als college de vinger aan de pols houden, mocht de eerste variant toch weer naar boven komen, dan ben ik de eerste die contact met u opneemt”, belooft ze Fiolet.

Maar als Fiolet vraagt om een brief van het college aan de provincie waarin de variant wordt afgeraden, blijft het stil.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.