Marechaussee ontsloeg Hilversummer die worstelde met ijsverkoopster [video]

Hilversum

De jonge Hilversummer die volgens het Openbaar Ministerie slachtoffer werd van de Surinaamse ijsverkoopster die voor eigen rechter zou hebben gespeeld, werd in oktober ontslagen door de Koninklijke Marechaussee. Dat bevestigt een woordvoerster van de marechaussee donderdag.

Of het ontslag verband houdt met de rol die de Hilversummer speelt in de strafzaak rond voormalige Hilversumse ijssalon en eethuis ’t Perronnetje, wil de marechaussee niet zeggen. ,,Vanwege de privacywetgeving mogen we over de reden van zijn ontslag niets meedelen’’, zegt de woordvoerster.

Niet juist

De militaire politie twitterde over het ontslag naar aanleiding van de uitzending van Jinek woensdagavond. Daarin deden ijsverkoopster Gilly Emanuels en haar advocaat Richard Korver hun kant van het verhaal uit de doeken. Ze wezen de jongen met wie Emanuels in augustus 2017 worstelde aan als marechaussee. De woordvoerster van de marechaussee hierover: ,,Die informatie is niet juist, hij zit niet meer bij ons.’’

De Hilversummer toen hij nog bij de marechaussee diende.

In Hilversum zingt al sinds het spraakmakende incident van anderhalf jaar geleden rond dat de jongens met wie Emanuels het aan de stok had mede vanwege de link met de marechaussee de hand boven het hoofd wordt gehouden. Dat de Hilversummer al langer in opleiding was, wordt door de marechaussee niet ontkend. ,,Als je bij ons in opleiding bent, ontvang je in principe ook salaris. Hij is ontslagen toen zijn opleiding nog bezig was’’, zegt de woordvoerster.

Slachtoffer

Het verband met de militaire politie werd vorig jaar juni door de politierechter in Utrecht nog afgedaan als niet relevant. De Hilversummer in kwestie is in de ogen van het OM slachtoffer van Emanuels, die hem zou hebben geslagen met de stok van een dweil. Dat is ook te zien in het bekende filmpje, waarin te horen is dat de jongen die filmt de vrouw uitmaakt voor onder meer ’kankernegerin’ en ’kankeraap’.

De ex-marechaussee heeft volgens het OM recht op tweehonderd euro schadevergoeding voor de lichte verwondingen en de pijn die hij opliep. Ook zouden zijn kapotte t-shirt en oortjes door Emanuels moeten worden vergoed, vindt de officier van justitie. Tegen de vrouw, die het volgens haar ’onveilige’ Hilversum vorig jaar ontvluchtte, is 120 uur werkstraf geëist. Waar betrokkenen in de strafzaak rond ’t Perronnetje werken, noemde het OM vorig jaar maart tegenover deze krant ’niet relevant’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.