DENK, FvD en U26 Gemeenten nieuw in Statenverkiezing Utrecht

Utrecht

Er zullen drie nieuwe partijen deelnemen aan de verkiezing voor de Provinciale Staten in Utrecht, op 20 maart.

Momenteel hebben er elf partijen zitting in de Provinciale Staten. Er nemen straks veertien partijen deel aan de nieuwe verkiezingen. De nieuwelingen zijn DENK, Forum voor Democratie en U26 Gemeenten. De laatstgenoemde is een bundeling van 26 lokale partijen, die gezamelijk aan de provincieverkiezing in Utrecht gaan deelnemen. Opperhoofd van U26 Gemeenten is Roy Luca, die momenteel wethouder is in Zeist namens Seyst.nu.

DENK, dat raadsleden heeft in Utrecht, Amersfoort en Veenendaal, hoopt drie zetels te halen bij de eerste deelname aan de Statenverkiezingen in Utrecht, waarbij ook indirect de leden van de Eerste Kamer worden gekozen.

Forum voor Democratie doet in alle twaalf provincies voor de eerste keer mee. De kieslijst van Forum is nog niet bekend. Een aantal andere partijen is ook nog bezig met het formeren van de kieslijst. Op vrijdag beslist het centraal stembureau van de provincie in een openbare zitting over de geldigheid van de kandidatenlijsten, de daarop voorkomende kandidaten en de partijnamen.

Van de bestaande partijen is de PvdA het meest regionaal getint. Op de kieslijst staan onder anderen Osman Suna uit Soest (plaats 3) en Wilma de Boer (Eemnes, plaats 4). Bij de ChristenUnie staat Hans de Harder uit Bunschoten-Spakenburg op nummer vijf.

In de provincie Utrecht zijn de belangrijkste thema’s: woningbouw, files, leegstand, openbaar vervoer, toerisme, kunst en cultuur en intensieve veehouderij.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.