Stationspiano Hilversum in gebruik genomen [video]

De zesjarige Jayden speelt het eerste nummer op de piano. Maxim staat verscholen in zijn jas te wachten tot hij mag.
© foto STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Hilversum

De zesjarige Jayden Ordòñez loopt met zijn handen in de zakken rond op Station Hilversum. Zenuwachtig is hij niet. Nadat zijn handen zijn losgemaakt, gaat hij als allereerste op de pianokruk zitten. Met drie klassieke nummers ’opent’ de kleine Hilversummer de langgewenste stationspiano.

Daarna is de beurt aan de negenjarige Maxim Nieuwenhuis uit Den Haag. Ook hij speelt een klassiek nummer. Dat deze twee jonge talentjes mogen aftrappen komt omdat ze vorig jaar in de prijzen vielen bij het internationale Danubia Muziekconcours in Vác, Hongarije. Nu spelen ze in de koude stationshal hun prijswinnende liedjes, vertelt hun lerares. „Ze hebben talent. Dat was al snel duidelijk.” En Hilversum kan dat nu ook horen.

Zodra de jongens klaar zijn, volgen er reizigers die al een tijd staan toe te kijken. De piano is meteen gewild, een kleine rij ontstaat. Zo’n stationspiano is tegenwoordig populair. En dus is het logisch dat de gemeente er al jaren mee bezig is, vindt wethouder (economie, media) Wimar Jaeger.

„Ik bel dol- en dolblij dat hij er nu staat. Hilversum is de plek met de meeste musici per 1000 inwoners van Europa, dus dit wordt de meest gebruikte piano”, zegt hij met een knipoog.

© STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS

Het was een lastige aanloop. Even leek het alsof de piano er nooit zou komen. „Twee wethouders hebben het twee jaar geprobeerd. Uiteindelijk hebben we een smeekbede bij de burgemeester gedaan”, aldus Jaeger. „En toen was het in twee weken geregeld”, lacht burgemeester Pieter Broertjes.

„De piano’s zijn een groot succes, het verbindt. Er zijn veel reizigers die even hun reis onderbreken om de piano te bespelen of te luisteren naar het pianospel van een andere reiziger. We weten dat er verschillende mensen die elkaar hebben ontmoet bij de stationspiano, op regelmatige basis afspreken om daar samen muziek te maken”, aldus Irma Winkenius, regiodirecteur NS.

De piano staat in de voetgangerstunnel tussen de perrons en de stationshal. Alleen daar was genoeg plek. De achterkant staat vlakbij het fietspad. De piano wordt misschien nog gedraaid, zodat bespeler en toeschouders elkaar kunnen aankijken. Hij is niet 24/7 te bespelen. Er gaat ’s nachts een slot op de klep. Vanaf ’s ochtends 7 tot ongeveer ’s avonds 7 kunnen liefhebbers hun gang gaan.

De omroepstem galmt door het station: „Er geldt een aangepaste dienstregeling vanwege sneeuwval.” Genoeg tijd om te pingelen dus.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.