Jeugd Blaricum gratis naar bibliotheek

Jeugd Blaricum gratis naar bibliotheek
© Foto ANP
Blaricum

De basisschooljeugd in Blaricum hoeft in de toekomst niet meer meer te betalen voor het lenen van bibliotheekboeken. De gemeente gaat hun abonnementskosten voldoen, zo besloot de Blaricumse gemeenteraad deze week bijna unaniem.

Het initiatief voor het gratis biebabonnement werd genomen door de fracties van Hart voor Blaricum, De Blaricumse Partij, het CDA en de Fractie Van Dijk, die gezamenlijk een motie met die strekking indienden.

De motie kreeg de steun van vrijwel alle raadsleden. „Een sympathieke motie” en „een goed idee”, zo luidde het commentaar. Alleen VVD’er Jan Hoitink stemde tegen.

Voor het college van burgemeester en wethouders kleeft aan die steun wel de voorwaarde dat ook Laren een soortgelijk initiatief neemt. Maar dat zou in de maak zijn.

„Als u deze motie aanneemt en in Laren gebeurt dat ook, dan krijgt u van mij een collegevoorstel voor het gratis maken van het abonnement”, zo zegde wethouder Gerard Knoop toe.

Een vrij overbodige toezegging, want op dat moment had de motie al de bijna unanieme steun van de raad. En daarmee wordt het college tot uitvoering verplicht.

De koppeling met Laren wordt gemaakt omdat Blaricum geen bibliotheek heeft, maar gebruik maakt van de bibliotheken in Huizen en Laren.

Huizen betaalt al de bibliotheekkosten (18 euro per kind) van zijn basisschoolleerlingen tot twaalf jaar.

Als Laren en Blaricum dat nu ook doen, wordt de situatie in de drie gemeente rechtgetrokken. Voor de bibliotheken is de regeling een extra bron van inkomsten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland