Hanneke in de keuken: Spelen met knoflooksletten en choco loco [video]

Hoeveel mensen hebben er niet van die kruidenpotjes in de keuken staan die na maanden nog steeds halfvol zijn en dus hun smaak allang hebben verloren?

Ik was ook zo iemand die een hele rij kruidenpotjes boven het fornuis had staan en ze net zolang bleef gebruiken tot ze op waren. Dat deze kruiden amper nog smaak afgaven, had ik vaak niet eens echt door.

Nu ik veel meer in de keuken sta, proef ik wel degelijk het verschil tussen oude en nieuwe kruiden, tussen kerriepoeder van een huismerk en bijvoorbeeld de Curry Madras van Euroma, bedacht door Jonnie Boer.

Maar het leven in de keuken is nog veel leuker geworden sinds ik de kruidenmengsels van Green Gypsy heb ontdekt. Kim Overgaag, een van de oprichters van dit bedrijf, schrijft op haar website vol humor over experimenteren in de keuken.

Als voormalig medebezitter van een kruidenfabriek weet ze heel goed welke smaken bij elkaar passen.

’Hoer op de grill’

Ze gaf haar mengsels grappige namen als ’Hoer op de grill’ (geschikt voor alle gegrilde vlees, vandaar), ’Knoflooksletten’, ’Choco loco’ en ’Oudhollandse opfluffer’.

Voordat ik de mengsels op gevoel overal in durfde te gooien, moest ik wel een drempel over. Want hoe wist ik nou wat er precies bij paste en hoeveel? Totdat ik ontdekte dat Kim op haar site greengypsyspices.com, onder het hoofdstukje Blog & Recepten het onderdeel ’Kruiden in de spotlight’ heeft staan. Daarin staan al haar kruidenmengsels en per mengsel meerdere recepten.

Zodra je daar wat van hebt gemaakt (doen hoor, ze zijn allemaal heel lekker!), weet je een beetje wat die kruiden doen met je maaltijd en durf je er probleemloos mee in het rond te strooien. Nou ja, wel in je eten doen natuurlijk.

Steeds meer ontdek ik dat koken en bakken een kwestie van durven is. En toestaan dat er ook wel eens iets mislukt. Zo meteen ga ik bijvoorbeeld de gemberkoekjes nogmaals maken die vorig week zo hard waren geworden dat ik acuut aan mijn tandartsafspraak werd herinnerd. Minder lang bakken, dan worden ze vast heel lekker.

Durven, doen en toestaan dat het ook wel eens mislukt. Dan kom je echt een heel eind.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Keuze van de redactie