Blokker-woningen: ,,Niet kast van buurman inrichten”

Blokker-woningen: ,,Niet kast van buurman inrichten”
Huizen

De lokale en regionale afspraken over woningbouw vormen geen wet van Meden en Perzen bij de appartementen boven de nieuwe supermarkt in de Kerkstraat.

Dit meldde VVD-wethouder Roland Boom woensdagavond op vragen van PvdA’ers Kerem Gencer en Niek Honing. Zij waren gealarmeerd door een artikel in deze krant. Daarin werd gemeld dat de gemeente het oude postkantoor op de hoek Kerkstraat/Havenstraat wil verkopen aan Hoorne Vastgoed, de nieuwe eigenaar van het aangrenzende ’Blokkerblok’. De ontwikkelaar wil de rij winkels tegenover de Oude Kerk slopen om plaats te maken voor een supermarkt met daarboven appartementen.

Parkeergarage

Wethouder Boom bevestigde in de raadscommissie dat Huizen het voormalige postkantoor van de hand wil doen. Ook de verhuur of zelfs verkoop van de ondergrondse parkeergarage - voor de helft eigendom is van de gemeente - is desgewenst een optie. Verder meldde Boom dat onder anderen de centrumwinkeliers positief staan tegenover de komst van een tweede supermarkt.

Niet definitief

De gemeente is volgens de wethouder ’al langere tijd’ in gesprek is met de nieuwe eigenaar. Diens bouwplannen zijn echter ’nog niet definitief’. Zodra dat wel het geval is, komt Boom ermee naar de raad. ,,Ik hoop dat ik u binnen drie maanden nadere berichten kan sturen.”

Betaalbaar

De PvdA wilde onder meer weten of bij de bouw van de appartementen wordt uitgegaan van de lokaal en regionaal afgesproken verdeling: 1/3 betaalbaar, 1/3 midden en 1/3 duurder. ,,Die afspraken zeggen niets over wat wij in specifieke gevallen doen”, reageerde Boom. PvdA’er Genscher benadrukte daarop dat de gemeente een belangrijke rol heeft bij woningbouw. ,,In het belang van Huizen moet u op tijd eisen stellen.”

Beetje vaag

Wessel Doorn (ChristenUnie) noemde het antwoord van Boom ’een beetje vaag’. ,,Waar zet het college nu op in? Die verdeling, dat is de afspraak.” De wethouder betoogde dat de gemeente streeft naar een balans in de totale woningvoorraad. ,,Dat betekent niet, dat wij bij elk blokje van zes woningen er twee van elke soort bouwen. Daarbij kunnen wij natuurlijk maar in heel beperkte mate de kast van de buurman inrichten.”

Zorgen

Met dat laatste was Doorn het niet eens. ,,Het is niet zo dat wij niets te zeggen hebben op het terrein van een projectontwikkelaar.” Hij informeerde naar wat er gebeurt met de bestaande winkels in het Blokkerblok. Boom meldde dat de gemeente zich zorgen maakt over de verdwijning van die zaken, en met de winkeliers in gesprek gaat. ,,Ze zouden allemaal een andere plek aangeboden moeten krijgen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.