150 Ton zout op Hilversumse wegen [video]

Hilversum

En nóg een rondje maakt Marien Landwaart met zijn trekker over het fietspad van de Joost den Draaijerrotonde in Hilversum. Sneeuw spat op als de blauwe borstel achter zijn trekker over het rode asfalt draait.

Ook de busbaan bij station Media Park neemt hij meteen even mee. Behendig rijdt hij zijn machine heen en weer. Nadat dinsdag de grote wegen en fietspaden in Hilversum sneeuwvrij gemaakt zijn, worden woensdagochtend de binnenwegen en de fietspaden ’nagepoetst’.

Pekelwater

Gladheidsbestrijding is een haast militaire operatie. Die begint met preventief strooien van zout en pekelwater op de avond voor de sneeuwval.

Krijgt een vervolg met sneeuwschuiven en nogmaals strooien als Hilversum langzaam wit kleurt en als het opgehouden is met sneeuwen start het napoetsen en opnieuw strooien als de weersomstandigheden daar om vragen.

150 Ton zout op Hilversumse wegen [video]
Gladheidsbestrijder Marien Landwaart borstelt de busbaan bij het Mediapark sneeuwvrij.
© foto studio kastermans/leon dakkus

Gemiddeld 26 keer per winter rukken de gladheidsbestrijders onder leiding van Roel van Reenen en Wim de Graaf van de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente uit om weggebruikers veilig door Hilversum te kunnen laten rijden.

In de zoutbunker op de Gemeentewerf aan de 1e Loswal ligt 600 ton zout en 30.000 liter pekelwater klaar. Dinsdag is 150 ton zout gestrooid op wegen en fietspaden.

Tussen 1 november en 1 maart staan de mannen dag en nacht op scherp. Iedere temperatuurdaling en neerslagvoorspelling wordt op de voet gevolgd. „Als het richting strooien gaat zet ik een paar keer per nacht de wekker om buiten de wegen te checken. Ik kijk of ik glimmertjes op straat zie. Het scheelt niet veel of ik voel met mijn blote hand aan de weg”, lacht Roel van Reenen.

Lees ook: Glimmertjes op wegdek, strooien maar

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie