Kies mee: de mooiste plek in Hilversum

Kies mee: de mooiste plek in Hilversum
De vijver aan de Laan van Vogelenzang is de mooiste plek in Hilversum volgens Pieter Hoogenraad.
© foto pieter hoogenraad
Hilversum

Na de verkiezing van het mooiste huis van Hilversum (villa Elwin aan de Bothalaan 1) is het dit jaar tijd voor de mooiste plek van Hilversum. Historische Kring Albertus Perk roept Hilversummers op hun favoriete plekje in te sturen. Het Dudokpark, de Laapersvijver, het Heksenweitje, de Hoorneboeg of toch het landje van Six? Eind maart kiezen de leden van Albertus Perk uit alle inzendingen de tien mooiste plekken van Hilversum.

Als kleine jongen moest hij met zijn moeder meewandelen van de Marconistraat in Hilversum Oost naar opa en oma aan de Anemonestraat in Zuid. Een flinke tippel voor de kleine Willem Post naar een plek waar hij mooie herinneringen aan heeft. Voor hem reden om een doorkijkje van de Anemonestraat te nomineren voor de verkiezing van ’de mooiste plek van Hilversum’. ,,De vakkennis van architect Dudok is er ook nog eens duidelijk te zien. Ik ken wel honderd mooie plekjes in Hilversum omdat ik er nog vaak rondfiets, maar dit is een typische plek die er voor mij toe doet.”

Kies mee: de mooiste plek in Hilversum
Doorkijkje in de Anemonestraat.
© foto willem post

Net als de Laan van de Heelmeesters waar ooit het RKZ ziekenhuis stond. Post is onder de indruk van het werk van de architect die zijn best heeft gedaan een beetje ,,schwung aan te brengen” in de nieuwe wijk met mooie doorkijk naar de Vituskerk.

Kies mee: de mooiste plek in Hilversum
Het voormalige RKZ-terrein met doorkijk naar de Vituskerk.
© foto willem post

Zoen

,,Wat je de mooiste plek vindt is natuurlijk heel persoonlijk”, zegt historicus en initiatiefnemer van de verkiezing Pieter Hoogenraad. ,,Het is vaak een herinnering die de doorslag geeft. De plek waar je misschien je eerste zoen kreeg of gegeven hebt. Je denkt bij de mooiste plek misschien snel aan iets met natuur maar het kan ook een straat of een plein of een buurt zijn. De Groest, de Kerkbrink, de Taludweg of het C&A plein met het beeld van de Erfgooier. Als het maar een plek is die je in vervoering brengt.”

Kies mee: de mooiste plek in Hilversum
De kei op het ’Keiplein’ aan de ’s-Gravelandseweg.

Hoogenraad, geboren en getogen in Rotterdam en gestudeerd in Leiden, woont sinds 1980 in Hilversum. ,,Hilversum is prachtig. Alleen het centrum vind ik vreselijk, ik ben een echt stadsmens en mis een oude binnenstad zoals in Utrecht of Amersfoort, maar daar omheen is Hilversum mooi. Het Heksenweitje, de vijver van het Pinetum, de Bloemenbuurt.”

Laan van Vogelenzang

Zijn nummer 1 in Hilversum is de vijver in de Laan van Vogelenzang in de Boombergwijk. ,,Een mooi groen plekje met water in een prachtige laan. Echt heel bijzonder.”

Hoogenraad verwacht dat landgoed de Hoorneboeg hoge ogen gaat gooien. ,,De Hoorneboeg is al een paar keer genomimeerd.” Door Corrie van der Wolk-Verweij bijvoorbeeld. ,,Mijn mooiste plekje is de villa van het landgoed aan de zuidkant van Hilversum op de heide waar ik elke dag met mijn hondje wandel. De villa in de sneeuw maakt de plek nog mooier.”

Kies mee: de mooiste plek in Hilversum
De villa op landgoed de Hoorneboeg.
© foto Corrie van der Wolk-Verweij

Lenie van Mensch roemt de fietsroute van de Hilvertsweg richting de Hoorneboeg. ,,Van het smalle fietspad ineens de open ruimte van dit heidegebied. Schitterend op alle tijden van de dag.”

Kies mee: de mooiste plek in Hilversum
De boerderij op het landgoed ’Einde Gooi’.
© foto theo van der wolk

Theo van der Wolk heeft mooie herinneringen aan de boerderij op landgoed ’Einde Gooi’. ,,Mijn vader was timmerman bij aannemer Aalbers uit Loosdrecht en die deed het onderhoud van dit complex. Ik ging vaak met mijn vader mee en kreeg van de boer aan het eind van de dag een ’heitje’ voor mijn inspanningen en wat lekkers van de boerderij.”

Hoogenraad is benieuwd welke mooie plekken binnen gaan komen. Lachend: ,,Of daar nog onbekende plekken voor mij bij zullen zijn? Moeilijk. Ik ken inmiddels wel alle gaten en hoeken van Hilversum.”

Wedstrijd

Wat is de mooiste plek van Hilversum? Tot 15 maart kunnen foto’s en/of omschrijvingen van favoriete locaties ingestuurd worden naar de Historische Kring Albertus Perk. Dan kan per mail naar mooisteplekje@albertusperk.nl of door een formulier in te vullen in de Bibliotheek aan de ’s-Gravelandseweg. Daar zijn de inzendingen ook te zien en kunnen bezoekrs ook een oordeel geven over de genomineerde plekken. Op 23 maart kiezen de leden van Albertus Perk de top tien. En zondag 5 mei neemt historicus Pieter Hoogenraad fietsers mee langs de winnende plekken in Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie