Actie bij rechtbank voor Gilly Emanuels

Actie bij rechtbank voor Gilly Emanuels
Gilly Emanuels.
© foto studio kastermans
Hilversum

Er komt een solidariteitsactie voor de rechtszaak tegen de Hilversumse onderneemster Gilly Emanuels op 6 februari in Utrecht.

Emanuels zou eigenlijk op 21 september voor de rechter verschijnen, maar de zaak werd toen uitgesteld tot 6 februari. Nu moet de voormalige eigenaresse van eethuis ’t Perronnetje aan de Kleine Drift in Hilversum alsnog in het beklaagdenbankje plaatsnemen.

De vrouw staat voor de rechter omdat zij een van de jongeren die haar in 2017 racistisch bejegenden te lijf ging met een stok. De onderneemster van Surinaamse origine werd op straat uitgemaakt voor ’kankernegerin’, ’kankerzwarte’ en ’kankeraap’. Het voorval werd gefilmd en leverde een golf van woede en kritiek op.

Dat de onderneemster zich nu alsnog moet verantwoorden voor de rechter zorgt ook voor veel boze reacties. Daarom is er nu een actie gestart: ’Om solidariteit met Gilly te betonen en een duidelijk geluid tegen afrofobie, racisme en discriminatie te laten klinken, doen activistisch platform Stop Afrofobie Nu! en Comité Boni de oproep om 6 februari Gilly te komen steunen bij de rechtbank’, staat bij een evenement aangemaakt op Facebook.

De actiegroep vindt de situatie ’extra cru’. In de uitnodiging op het sociale medium staat: ’Het is de omgekeerde wereld dat nu het slachtoffer wordt vervolgd.’

Bij de vorige zittingsdatum in september werd een solidariteitsmars aangekondigd. Omdat de rechtszaak toen niet doorging, sneuvelde ook de actie. In februari zal er geen mars zijn, maar wordt er volgens de organisatie ’vooral steun betuigd’ en ’met elkaar gesproken’. De actievoerders verzamelen om 14.00 uur op het Vrouwe Justitiaplein voor de rechtbank.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie