Petitie: vergroot kansen chronisch zieke jongeren op arbeidsmarkt

Bente van Oord (20). Ze is voorzitter van het FNO Jongerenpanel Zorg én Perspectief, dat zich inzet voor betere kansen voor chronisch zieke jongeren.

Bente van Oord (20). Ze is voorzitter van het FNO Jongerenpanel Zorg én Perspectief, dat zich inzet voor betere kansen voor chronisch zieke jongeren.

Annemarie de Jong
Amsterdam

Het gros van de jongeren met een chronische aandoening zit na een studie werkeloos thuis op de bank.

Ze zijn het zat en voeren deze dinsdag in Den Haag voor betere kansen op de arbeidsmarkt.

„Werkgevers vinden het risico te groot. Ze nemen deze jongeren niet aan uit angst dat ze veel uitvallen door ziekte en zij voor de kosten opdraaien”, zegt Bente van Oort (20). Ze is voorzitter van het FNO Jongerenpanel Zorg én Perspectief, dat zich inzet voor een ’beter maatschappelijk perspectief’ voor chronisch zieke jongeren.

Het jongerenpanel overhandigt samen met Emma at Work (arbeidsbemiddelaar voor chronisch zieke jongeren) een petitie aan de Tweede Kamercommissie SZW. De boodschap: voer een no-riskpolis in voor álle jongeren met een chronische aandoening.

„Wij hebben veel te bieden en zijn dubbel gemotiveerd om aan de slag te gaan”, zegt Bente van Oort. Op dit moment geldt de no-riskpolis slechts voor chronisch zieke jongeren, die zelf niet in staat zijn een wettelijk minimumloon bij elkaar te verdienen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Grilligheid

„Dat is te beperkt. Veel jongeren zijn door de grilligheid van hun ziekte het ene moment wel in staat het minimumloon te verdienen en het andere moment totaal niet. Die komen nu niet voor de no-riskpolis in aanmerking. We willen dat alle jongeren met een chronische aandoening én hun werkgever een vangnet van de overheid krijgen en daarmee makkelijker aan het werk kunnen.”

41 graden koorts

Bente van Oort kan er over mee praten. Ze heeft zelf een chronische aandoening. Nu voelt ze zich goed, maar vanavond kan ze zomaar met 41 graden koorts in het ziekenhuis liggen. Ze heeft een auto-inflammatoire ziekte, waardoor overal in haar lichaam ontstekingen kunnen ontstaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„Op dit moment ben ik prima in staat een minimumloon te verdienen, maar door mijn ziekte is de kans groot dat ik ook wel eens een tijdje niet kan werken. Mijn werkgever loopt dan een financieel risico, want ik val niet in de ’banenafspraak’.”

Oneerlijke concurrentie

In de banenafspraak van het Sociaal Akkoord is in 2015 afgesproken dat publieke én private partijen vóór 2026 in totaal 125.000 arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Wat daarbij moet helpen is de ’no-riskpolis’. Voor een uitgevallen werknemer ontvangt de werkgever dan een uitkering van het UWV.

Van Oort: „Een werkgever heeft liever een jongere binnen de ’banenafspraak’ in dienst, want dan krijgt hij financiële ondersteuning als iemand ziek wordt. Maar dat is oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere jongeren met een chronische aandoening, die niet binnen de banenafspraak vallen.”

Aan niets is te merken dat Bente van Oort een zeldzame en ernstige aandoening heeft, die haar afweersysteem ontregelt. Ze is een duizendpoot, gaat van afspraak naar afspraak. Toch kan ze zomaar ontstekingen krijgen, bijvoorbeeld in haar knie of longen. Dat gaat samen met hoge koorts. Een aangeboren aandoening. „En onvoorspelbaar. Je weet nooit wanneer het misgaat”, zegt ze.

Levensstijl

Ondanks medicatie en een verantwoorde levensstijl, wordt ze af en toe genadeloos getackeld door vermoeidheid, ontstekingen, pijn en koorts. „Het klinkt heftig en het is zeker niet altijd leuk, maar ik wil absoluut geen zielig verhaal ophangen. Ik kan juist heel erg van dingen genieten”, benadrukt ze.

Ze ziet leeftijdsgenoten met grillige ziektebeelden als MS, ziekte van Crohn, reuma, auto-immuunziekten of diabetes worstelen met het vinden van een baan.

„Deze jongeren kunnen geen aanspraak maken op de banenafspraak en ook niet op de no-riskpolis. Daar komt bij dat als je hoog opgeleid bent, je met een parttime functie vaak al het minimumloon kan verdienen. Voor hen is het moeilijk een baan te krijgen. Geen enkele werkgever wil iemand jarenlang doorbetalen bij ziekte, want dat kán het risico zijn.”

De actievoerders willen dat het ministerie groen licht geeft, nog dit jaar, voor een pilot om de no-riskdekking ruimer in te voeren. „Geef deze jongeren een eerlijke kans op een baan.”

Bente van Oort combineert haar parttime baan als voorzitter van het twintigkoppige FNO Jongerenpanel Zorg én Perspectief met een studie politicologie aan de Vrije Universiteit. „Als jongerenpanel geven wij gevraagd en ongevraagd adviezen over problemen waar jongeren met een chronische aandoening tegenaan kunnen lopen en denken mee over de oplossingen.”

Plezier

Ze benadrukt het belang van een baan. „Ik heb veel plezier in mijn werk en wil echt iets bijdragen aan de maatschappij. En dat is precies wat je elke jongere met een chronische aandoening gunt. Want iedereen wil werken, een steentje bijdragen, ook al is het maar een paar uur.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.