Wellantcollege Naarden duikt in de wereld van recycling: leuk, zo’n jurkje van afval!

1/5
Naarden

Wellantcollege verduurzaamt. Dat wil zeggen: afval hoort in een prullenbak, en wordt het liefst gescheiden. Klinkt logisch, maar is lang niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld. Bewustwording. Daar begint het volgens de school allemaal mee. De eersteklassers van deze vmbo-school in Naarden doken de afgelopen weken in de wereld van zwerfafval en recycling. Donderdag was de afsluiting van het project Afvalhelden.

De hoed is gemaakt van een lampenkap. De rok van isoleermateriaal. De schoenen zijn versierd met tientallen melkdoppen. Met hier en daar een knalroze strikje is het kostuum van Laura, Daniek en Nisha een echte eyecatcher.

Het is een van de tien kostuums die de eersteklassers van Wellantcollege de afgelopen weken hebben gecreëerd in het kader van de workshop Afvalhelden. Ook zeer geslaagd: het kleurrijke cocktailjurkje van Pien, Chaline en Senna. Ja, natuurlijk willen de meiden het voor de foto nog wel een keertje aantrekken. Ze vonden het trouwens een superleuk project, zeggen ze stralend in hun eigen creaties. ,,Gewoon lekker creatief bezig zijn, met je handen. En we hebben ook wel geleerd dat je nog best veel kunt maken van afval. Sommige dingen kun je prima hergebruiken.’’

Wellantcollege Naarden duikt in de wereld van recycling: leuk, zo’n jurkje van afval!
Tassen met een boodschap.

Dat laatste. Dáár draaide het in het project Afvalhelden natuurlijk allemaal om. Alle eersteklassers zijn er de afgelopen weken intensief mee aan de slag gegaan. Belangrijk, vindt de school. Want bewust leren omgaan met afval, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. In de eerste klas dus.

Filmpje

Tijdens het debat donderdag in de school, onder leiding van Karin Hille van de organisatie Plastic Circle, kwamen allerlei stellingen voorbij. Via hun mobieltjes konden de kinderen ter plekke daarover hun mening geven. Afval scheiden kan beter. De gemeente moet zwerfafval opruimen. Meer prullenbakken op straat lost het probleem niet op. Soms reageerde Barbara Boudewijnse (wethouder in Gooise Meren, met onder meer duurzaamheid in haar portefeuille). Dan weer reageerden enkele aanwezigen docenten op de stelling. Tussendoor kwam er een pakkend filmpje voorbij onder de titel ’recycling begins and ends with you’.

Van die boodschap leken de kinderen gisteren best doordrongen. En dat stemde wethouder Boudewijnse, die sowieso heel enthousiast was over het project, hoopvol. ,,Ik heb ook nog iets nieuws geleerd. Ik wist echt niet dat je kauwgom kunt recyclen.’’

Kauwgom

Hiermeer reageerde ze op een van de ideeen van de leerlingen: een speciaal prullenbakje voor kauwgom. ,,Je kunt er bijvoorbeeld nieuw schoenzolen van maken’’, verduidelijkte Karin Hille.

Andere tip: een opvangnet voor afval. ,,Zo maak je er een spelletje van. Ook leuk: een bankje van gerecycled materiaal. Plaats je dat, dan maak je heel tastbaar dat afval waarde heeft.’’

Wie weet worden de ideeën wel werkelijkheid in het nieuwe pand dat de school komende zomer betrekt. Het project krijgt overigens nog een staartje, vertelde Maaike Uitenbroek van Uiten Creatieve Educatie, verantwoordelijk voor het creatieve onderdeel van het project.

,,Binnenkort gaan we met de posters naar de winkeliers. Zo willen we breed aandacht vragen voor zwerfaval.’’

Met pakkende teksten van de kids van Wellantcollege gaat dat wel lukken. Toffe tekst: ’Troep op de stoep wordt uiteindelijk plastic soep’. Of: ’Afval op de grond maakt leven niet gezond.’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie