Rechter: ADM-terrein mocht worden ontruimd

Rechter: ADM-terrein mocht worden ontruimd
Amsterdam

Het ADM-terrein in Amsterdam mocht vorige week worden ontruimd. De gemeente en de Staat hoefden volgens de civiele rechter geen gehoor te geven aan het dringende verzoek van de Verenigde Naties (VN) om het leegmaken van de culturele vrijplaats uit te stellen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de ADM-krakers hadden aangespannen.

Het 21 jaar geleden gekraakte terrein in het Westelijk Havengebied werd vorige week maandag ontruimd. Volgens de advocaat van de krakers had dit niet mogen gebeuren omdat het VN-mensenrechtencomité eind vorige maand had opgeroepen hiermee te wachten, in elk geval totdat het comité een besluit had genomen over het gebied waar de bewoners naartoe zouden moeten.

Volgens de raadsman schonden de gemeente en de staat het internationaal recht door het terrein toch te ontruimen. De rechter oordeelde echter dat de gemeente een uitspraak van de Raad van State moest opvolgen, die eerder bepaalde dat het terrein leeg moest voor eerste kerstdag. Een groot deel van de krakers vertrok echter niet uit zichzelf, waarop de burgemeester ingreep.

Een groot deel van de ADM'ers kan zich niet vinden in het alternatief dat de gemeente heeft aangeboden, de volgens hen ,,levensgevaarlijke en vervuilde'' slibvelden in Amsterdam-Noord. De advocaat van de gemeente zei tijdens de zitting dat dit terrein inmiddels aan alle eisen voldoet. Zo is de vervuilde grond opgehoogd en zijn voorzieningen getroffen zoals water, elektriciteit en sanitair. Hij benadrukte dat de gemeente niet verplicht was een alternatieve plek te bieden en dat niemand verplicht is erheen te gaan.

Meer nieuws uit Binnenland

Keuze van de redactie