Forse werkstraf geëist tegen coach Soester basketbalclub Red Stars

Forse werkstraf geëist tegen coach Soester basketbalclub Red Stars
Soest

Tegen een voormalig coach van basketbalclub Red Stars uit Soest is woensdag 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist voor het betasten van jongens die training van hem kregen in Soest en Nieuwegein. Bij de club in Soest zou Arne W. twee jeugdspelers onzedelijk hebben aangeraakt tijdens trainingen.

De officier van justitie eist verder een vijfjarig verbod voor de 39-jarige Utrechter op het werken met kinderen, zowel beroeps- als hobbymatig. Voor elke overtreding van het verbod zou hij wat de aanklager betreft een week de cel in moeten.

De basketbaltrainer- en coach werd vorig jaar april door zijn toenmalige club in Nieuwegein op non-actief gesteld na beschuldigingen van tienerjongens dat W. hen regelmatig in en bij hun kruis aanraakte tijdens het uitleggen en voordoen van verdedigingsoefeningen.

Ook een moeder uit Soest meldde zich bij de politie. Van een zoon had ze gehoord dat hij drie tot vier keer in zijn kruis was aangeraakt door W. en dat de man dat ook bij andere spelers zou hebben gedaan. Tegenover de politie vertelde de voorzitter van Red Stars dat het bestuur na een melding over W. extra toezicht regelden bij zijn trainingen, maar er was ‘niets bijzonders’ geconstateerd.

Hoewel de ouders van de twee jongens in Soest geen aangifte deden, achtte de officier van justitie W. schuldig aan het betasten van de twee jeugdspelers. Hun verhaal strookte met dat van acht jeugdspelers uit Nieuwegein, van wie de aanklager ook bewezen vond dat ze door W. waren betast. W. ontkende in de Utrechtse rechtszaal dat hij pupillen onzedelijk heeft betast. Als hij al een keer iemand in de schaamstreek zou hebben aangeraakt, dan was dat hooguit per ongeluk , aldus de Utrechter. ,,Het is een fysiek spelletje, er is gewoon veel contact”, benadrukte hij.

Ongefundeerd

Zijn raadsvrouw Ivonne Leenhouwers noemde W. een onschuldig slachtoffer van ongefundeerde beschuldigingen die zichzelf als een sneeuwbal versterkten. Verklaringen van de jongens zouden door elkaar en hun ouders beïnvloed zijn, ze zouden elkaar napraten en onschuldige handelingen zouden achteraf negatief zijn ingekleurd. Ook zou de politie volgens een rechtspsycholoog woorden in de mond hebben gelegd van getuigen en verklaringen onjuist hebben weergegeven. Ze benadrukte dat W. in de al 23 jaar als basketbaltrainer nooit eerder in opspraak was gekomen. Ook zouden aanwezigen bij de trainingen nooit 'grensoverschrijdend gedrag' hebben gezien.

De rechtbank doet woensdag 13 februari uitspraak.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie