100-jarige omgekomen bij uitslaande woningbrand in Soest [video]

1/9
Soest

Bij een brand in een appartementencomplex aan de Vredehofstraat in Soest is een dode gevallen. Het gaat om een 100-jarige bewoonster meldt burgemeester Rob Metz. Volgens de politie is er geen sprake van een misdrijf. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.

Zo’n 70 bewoners zijn opgevangen in een restaurant op de begane grond van het gebouw. Verder vielen er geen gewonden, en ook hoefde volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht niemand behandeld te worden als gevolg van het inademen van rook.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de meeste bewoners in de morgen weer terug naar hun appartement gegaan. Enkele appartementen moeten nog schoongemaakt worden. Onderzocht wordt of de constructie van het gebouw heeft geleden als gevolg van de grote hitte die met de brand gepaard ging.

Het gaat om serviceappartementen schuin tegenover Paleis Soestdijk met veelal hoogbejaarde bewoners. Rond 04.30 uur begon de brandweer met het ontruimen van het complex. De brand brak uit in een appartement op de tweede verdieping.

Alle woningen op de tweede, derde, vierde en vijfde verdieping zijn ontruimd, meldt woordvoerder Sjaak Haasnoot van de Veiligheidsregio Utrecht. Even voor 06.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Het appartement is volledig verwoest. ,,Alles was verbrand, de stukken stucwerk hingen van het plafond”, vertelt de woordvoerder.

Burgemeester Rob Metz is naar de plek van de brand gekomen om zich over de situatie te laten informeren. Hij heeft ook met de geëvacueerde bewoners gesproken.

,,De gemiddelde leeftijd is ver boven de tachtig. Ze waren er vrij rustig onder, het zijn mensen die al heel veel in hun leven hebben meegemaakt. De grootste zorg was nog wel dat ze niet bij hun medicijnen konden. Een huisarts is de pillen gaan halen. Ik heb grote bewondering voor de manier waarop de evacuatie is gedaan. Die was al in volle gang toen de hulpdiensten begonnen. Alle complimenten daarvoor. Toevallig hadden ze gisteren nog een oefening gedaan. Alle protocollen werkten als een geoliede machine.’’

Kort na de melding schaalden politie en brandweer op. Korpsen uit Soest, Baarn en Woudenberg bestreden de brand, terwijl veel ondersteunende eenheden uit andere korpsen assistentie verleenden. ,,Een heel groot deel van de VRU is vanmorgen ingezet”, aldus de woordvoerder.

Foto’s: Caspar Huurdeman

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie