Strandbrigades hadden zeer drukke zomer

De reddingsbrigade voor de kust bij Egmond aan Zee.
© foto anp
IJmuiden

De reddingsbrigades op de stranden en bij binnenwateren hebben een extreem druk jaar achter de rug. Er werd 44 procent vaker hulp verleend dan het jaar daarvoor.

De lange en mooie zomer bracht uiteraard veel mensen naar de stranden en de recreatieplassen. Maar liefst 7894 maal kwamen de vrijwilligers van de brigades in actie. „Maar toch is er sprake van een daling van 35 procent van het aantal baders en zwemmers dat in levensbedreigende situaties kwam. Wij denken dat dat komt door de uitgebreide media-aandacht en de meertalige voorlichtingscampagnes”, laat de woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland weten.

Hij doelt dan met name op de campagnes die badgasten wijzen op de gevaren van muien. Voorgaande jaren kwamen regelmatig zwemmers daardoor in de problemen. Afgelopen jaar kwamen 425 zwemmers in de problemen. In 93 gevallen ging het om echt levensbedreigende situaties tegen 142 in 2017.

Verder schoten de boten van de strandwachten 84 keer in actie voor surfers en 225 voor kitesurfers. Naar zeilboten werd 146 keer gevaren, maar boten die verder op zee in de problemen komen zijn het werkterrein van de KNRM.

Op de stranden kreeg men maar liefst 718 keer te maken met vermiste kinderen. Dat is een stijging met 43 procent ten opzichte van de minder warme zomer van 2017. De EHBO-trommel kon maar liefst 6167 keer worden opengetrokken tegen 3766 in 2017. Naast deze taken zijn de vrijwilligers in heel Nederland ingezet bij ruim tweeduizend evenementen zoals mud runs, nieuwjaarsduiken, sinterklaasintochten en triatlons.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.