Arrestaties in Parijs bij protest gele hesjes

Arrestaties in Parijs bij protest gele hesjes
Parijs (rtr / Dpa / Bloomberg)

Rond de Arc de Triomphe in Parijs is het zaterdag tot botsingen gekomen tussen de politie en demonstranten in gele hesjes. De politie zette waterkanonnen en traangas in tegen demonstranten die de agenten bekogelden met stenen en verf, meldden ooggetuigen.

Tot grote ongeregeldheden, zoals bij eerdere protesten van de gele hesjes in de Franse hoofdstad, kwam het niet. In Parijs gingen 8000 mensen de straat op, in het hele land waren dat er rond de 84.000, circa 30.000 meer dan vorig weekend. In Parijs waren 5000 agenten op de been, in heel Frankrijk waren dat er 80.000.

De Franse veiligheidsdiensten hielden vooral Bourges scherp in de gaten, omdat op internet was opgeroepen tot massale protesten in deze stad in centraal Frankrijk. De 5000 mensen die daar de straat op gingen, deden dat overwegend vreedzaam. Het was de negende dag van protesten van de gele hesjes. Ze protesteerden aanvankelijk tegen de verhoging van de brandstofprijzen, maar allengs richtten ze zich tegen het hele beleid van president Emmanuel Macron.

Geïnspireerd door de protesten in Frankrijk kwamen zaterdag ook in Londen duizenden demonstranten in actie. Ze eisten een einde aan bezuinigingen en willen nieuwe verkiezingen. Volgens de organisatie waren 5000 tot 10.000 mensen op de been. Ook demonstranten in gele hesjes uit Frankrijk waren aanwezig in Londen om het protest van hun Engelse geestverwanten kracht bij te zetten.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie