Burgemeester Hilversum: ’Verbod op knallen, wel siervuurwerk’

Burgemeester Hilversum: ’Verbod op knallen, wel siervuurwerk’
Hilversum

De vuurwerkschade tijdens de afgelopen jaarwisseling blijkt toch een stuk minder dan gedacht. Maar dat wil niet zeggen dat burgemeester Pieter Broertjes niet doorgaat met zijn plannen om Hilversum vuurwerkvrij te maken. Hij wil knalvuurwerk verbieden en siervuurwerk wel toestaan.

„Er is goed nieuws”, vertelt Broertjes tijdens de commissievergadering na vragen van het CDA woensdagavond. „Er is geen ruim 19.000 euro schade door vuurwerk, maar 16.000 euro. Gelijk aan de vorige jaarwisseling. Dat komt omdat het herstel van het Cruyff Court mee blijkt te vallen. Geen 5.000 euro, maar 500 euro.”

De vuurwerkvandalen zijn nog altijd niet achterhaald, maar: „De politie is druk bezig deze mensen op te sporen.” Vandaag gaat Broertjes praten met betrokkenen in Kerkelanden.

Burgemeester Hilversum: ’Verbod op knallen, wel siervuurwerk’

Zijn idee is nog altijd om Hilversum vuurwerkvrij te maken. „Een dominante stroming is blij dat de overlast weg is”, verdedigt hij de vuurwerkvrije zones van dit jaar. Hij noemt het experiment „redelijk goed.”

Bij de kinderboerderij heeft het gewerkt, maar op sommige plekken minder. Volgens de burgemeester moeten er eerder borden opgehangen worden die aangeven dat een zone vuurwerkvrij is.

GroenLinks wil weten hoe het staat met een vuurwerkvrij Hilversum. „Er gebeurt op de achtergrond van alles”, aldus de burgemeester. Het plan is om de stad vuurwerkvrij te maken, op een aantal plekken na. In Amsterdam en Rotterdam gaat dit ook gebeuren en Broertjes gaat contact opnemen met deze gemeentes.

Broertjes daarna stellig: „Ik ben voor een verbod van knalvuurwerk, siervuurwerk kan wat mij betreft blijven bestaan.”

Wel wil hij dat combineren met vuurwerkshows. „Op die manier neemt het consumentenvuurwerk af, wellicht komen er shows in meerdere wijken.”

De burgemeester heeft daarnaast het plan opgevat om inwoners te vragen naar hun mening over vuurwerk en een eventueel verbod. Hij wil om meningen vragen. „Het is een mooi onderwerp voor een buurtpeiling.” Maar dit moet nog verder uitgewerkt worden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie