Burgemeester is tegen bewapenen Hilversumse boa’s

Burgemeester is tegen bewapenen Hilversumse boa’s
Hilversum

Burgemeester Pieter Broertjes is geen voorstander van het bewapenen van boa’s. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van D66 en de SP tijdens de commissievergadering van woensdagavond.

„Allereerst wil ik zeggen dat de minister over dit onderwerp gaat, niet de raad van Hilversum”, begint Broertjes zijn verhaal. Maar dat weerhoudt hem er niet van om duidelijkheid te geven over dit onderwerp.

„Het is een landelijk debat, met veel partijen. Er wordt ook over gesproken bij de G40 (een netwerk van 40 (middel)grote steden, red.) waar Hilversum deel van uitmaakt”, aldus de burgemeester.

„Daar wordt gekeken of het niet de driehoek moet zijn die dit moet bepalen. Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie kunnen dan beslissen of het bij bepaalde evenementen nodig is om boa’s met bijvoorbeeld wapenstokken en pepperspray te bewapenen. Handboeien dragen ze nu al”, aldus Broertjes. „Maar het is de minister die eerst moet bepalen of de driehoek dat mag beslissen.”

Geen voorstander

Zelf is de burgemeester van Hilversum geen groot voorstander van het wapenen met pepperspray en een wapenstok: „Volgens mij moeten we zeer terughoudend zijn bij het bewapenen van boa’s. De geweldsmonopolie moet bij de politie liggen.” Hij vervolgt: „Een boa is er niet voor opgeleid. Die gaat het gesprek aan. Wat mij betreft houden we het zoals het nu gaat.”

Omdat de minister vooralsnog over dit onderwerp gaat ziet Broertjes niets in het verzoek van D66 om in de gemeenteraad te praten over het bewapenen van boa’s.

Wel wil hij informeren bij de lokale politie-eenheid hoe zij tegenover het bewapenen van boa’s aankijken. Ook wil hij kijken of de samenwerking tussen de politie en de boa’s verstevigd kan worden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie