Wijdemeren plots populair bij de inbrekers

Wijdemeren plots populair bij de inbrekers
Wijdemeren

De dorpen in Wijdemeren lijken de afgelopen weken totaal onverwacht in trek bij inbrekers. Tien inbraken de laatste twee weken, meldt een toch wat verontruste burgemeester Freek Ossel.

Een duidelijk patroon lijkt nog niet zichtbaar, de inbraken zijn verspreid over al de dorpen, meldt Ossel, die zich baseert op informatie van de politie. Hij mag dat in overleg nu al naar buiten brengen, ook al zijn de cijfers van elke gemeente per eind van elke maand openbaar via de politiewebsite. Dat Wijdemeren in sneltreinvaart opstoomt blijkt ook op website aantalinbrakenvergelijken.nl die Margriet Hoogslag uit Soest al een paar jaar bijhoudt. Daarin is Wijdemeren in korte tijd gestegen naar een onheilspellende 28e plaats, van alle rond de 380 gemeenten in ons land. Zij zet het aantal inbraken af tegen het aantal inwoners. Uit haar overzicht blijkt dat Wijdemeren in oktober nog flink onder het landelijk gemiddelde zat. Maar na 12 en 28 inbraken in respectievelijk november en december torent het daar ineens bovenuit.

Ossel meldt dat er recent wel al iemand is opgepakt, een ’heterdaadje’ in Nederhorst den Berg. Het ging daar om een vorm van ’mobiel banditisme’, mensen van elders, soms uit het buitenland, die een gebied afstruinen. Al bleek afgelopen anderhalf jaar dat bijvoorbeeld gemeenten als Soest en Baarn opdoken in de top tien door een lokale groep jeugdige criminelen die in de eigen omgeving tientallen inbraken pleegde.

De opgepakte man in Nederhorst is overigens niet met andere inbraken in verband te brengen, aldus Ossel. De politie heeft er kortom nog lang niet de vinger achter, maar haalt - aldus de burgemeester - wel alle mogelijkheden tot preventie en opsporing uit de kast. „En er zijn al aanknopingspunten, zo heb ik begrepen.” Hij benadrukt dat inwoners nu niet ineens angstig hoeven te worden, maar wijst wel op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. „Zorg onder meer in elk geval voor deugdelijk hang- en sluitwerk. En blijf als burger alert.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie