De Gooi- en Eemlander van 2018: Fahima Popal, Vrouwen van Weesp

De Gooi- en Eemlander van 2018: Fahima Popal, Vrouwen van Weesp
Fahima Popal: ,,Vrouwen wegwijs maken in de Nederlandse maatschappij.”
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Wie wordt De Gooi- en Eemlander van het Jaar? De redactie heeft acht kandidaten geselecteerd die door de lezers zijn voorgedragen. Zij maken kans op de jaarlijkse prijs, een geldbedrag, een cartoon, een bronzen beeldje van De Krantenlezer en eeuwige roem. Vanaf 8 januari kunnen lezers en bezoekers van de site een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De komende dagen stellen we de acht genomineerden in acht interviews voor. Vandaag: Fahima Popal uit Weesp.

Fahima Popal is net terug van Nederlandse les.,,Nee, ik geef zelf geen les, maar de cursus Nederlands als tweede taal is een van de vele activiteiten die de Stichting Vrouwen van Weesp aanbiedt. Na de laatste les van het jaar zijn we met elkaar wat gaan drinken”, lacht de Weespse. Het gesprek vindt plaats op de tweede etage van Gebouw Papelaan. Vrouwen van Weesp huurt een lokaal van de gemeente in het vroegere schoolgebouw waar cursussen, bijeenkomsten en vergaderingen plaatsvinden.

Getuige de fotocollages van vieringen, zoals Internationale Vrouwendag, wordt er niet alleen vergaderd en lesgegeven bij Vrouwen van Weesp. Er is ruimschoots plek voor gezelligheid. Popal begint weer te lachen: ,,Veel vrouwen die hier komen, zeggen dat dit hun gezellige plek is. Hier zijn ze even vrij van huiselijke beslommeringen, man en kinderen. ’Mijn vrije tijd is bij Vrouwen van Weesp’, zeggen ze dan.”

Hoe belangrijk het ’op weg helpen’ in een vreemd land is, weet Popal uit ervaring. Ze is doctor in de Afghaanse geschiedenis. Ze studeerde af in Moskou en deed begin jaren ’90 promotie-onderzoek naar de positie van vrouwen in de Afghaanse geschiedenis. ,,Na mijn studie werkte ik in Afghanistan op de internationale afdeling van het ministerie van volksgezondheid. Toen begon de oorlog. De Taliban kreeg het voor het zeggen en vrouwen zoals ik, die tot dan toe zelfstandig waren, mochten niet meer naar buiten.”

Popal ontvluchtte het land en kreeg in april 1997 een huis in Weesp. ,,Ik ging meteen vrijwilligerswerk doen om met andere vrouwen in contact te komen en de taal te leren. Ik wilde niet thuis zitten.” De Weespse kwam in contact met CDA-raadslid Thea Jansen. ,,Samen met een aantal andere vrouwen hebben we in 2004 de eerste koffiemiddag voor vrouwen georganiseerd in De Roskam. Daar kwam de eerste viering van Internationale Vrouwendag in Weesp uit voort.” Popal volgde een cursus Vrouw en Politiek en richtte samen met een Kroatische en een Thaise Vrouwen van Weesp op.

Ze is in vijftien jaar voor velen een vraagbaak geworden. Twee keer per week zijn er spreekuren in Gebouw Papelaan. ,,Vrouwen die met vragen zitten, kunnen langskomen. Neem de inburgeringslessen. Tegenwoordig moeten mensen daarvoor geld lenen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs, red.). Veel mensen met een buitenlandse achtergrond willen geen geld lenen, want ze zien dat als een schuld opbouwen.”

Uit interesse voor politiek en democratie ging Popal vergaderingen van de gemeenteraad volgen. Tijdens een van die vergaderingen hoorde zij de Weesper historicus Gjalt Zondergeld over de bestuurlijke toekomst van Weesp spreken. Hij vroeg zich af of Weespers zich niet moesten organiseren om als stad zelfstandig te blijven. Dat triggerde Popal. Samen met onder anderen Khalafi en Zondergeld werd het Comité Zelfstandig Weesp (CZW) opgericht. ,,Wij waren eigenlijk te laat met een comité dat strijdt voor zelfstandigheid, want de gemeenteraad had al besloten dat Weesp moest fuseren. Maar wij hebben wel voor elkaar gekregen dat de Weespers zich op democratische wijze konden uitspreken over de toekomstige fusiepartner, Gooise Meren of Amsterdam. Als het CZW niet op een referendum had aangedrongen, had de gemeenteraad de beslissing alleen genomen. Nu zijn er veel meer mensen bij het besluit betrokken geweest.” Door haar activiteiten voor het CZW is de belangstelling van Weesper vrouwen gewekt voor het onderwerp fusie, merkt Popal. ,,Ze bladeren kranten door, op zoek naar nieuws over de fusie met Amsterdam.” Hoe de toekomst er precies uitziet, is ongewis. ,,Ik ben heel benieuwd naar de positie van Weesp als de bestuurlijke fusie een feit is. Onze positie als Vrouwen van Weesp is óók onduidelijk. Ik wil graag weten hoe het nu verder gaat, dat geldt voor alle Weespers. Ik ga er werk van maken.”

Tamar de Vries

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie