Verkiezing Gooi- en Eemlander van het Jaar 2018, Bert Gravendeel: ’Niet ergers dan ’n kind verliezen’

Verkiezing Gooi- en Eemlander van het Jaar 2018, Bert Gravendeel: ’Niet ergers dan ’n kind verliezen’
Bert Gravendeel.
© foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Hilversum

Wie wordt De Gooi- en Eemlander van het Jaar? De redactie heeft acht kandidaten geselecteerd die door de lezers zijn voorgedragen. Zij maken kans op de jaarlijkse prijs, een geldbedrag, een cartoon, een bronzen beeldje van De Krantenlezer en eeuwige roem. Vanaf 8 januari kunnen lezers en bezoekers van de site een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De komende dagen stellen we de acht genomineerden in acht interviews voor.

Vandaag: Bert Gravendeel uit Hilversum.

„Vaccinatie tegen meningokokken moet worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.” De Hilversumse advocaat Bert Gravendeel laat er geen twijfel over bestaan. „Als dit eerder was gebeurd had Maupie nog geleefd.” Na de dood van zijn 17-jarige zoon Maurits Gravendeel, nu vier maanden geleden, is hij zich gaan verdiepen in de achtergronden van de ziekte.

En hoe meer hij erover leest, hoe meer hij zich erover verbaast dat er maar zo weinig informatie wordt gegeven over deze infectieziekte. „Ik ben bang dat er een dezer dagen een negatief advies komt over de opname in het vaccinatieprogramma. Maar ga dan in ieder geval mensen informeren, dat iedereen zelf de keuze kan maken om wel of niet te vaccineren.” Een eerste ’succesje’ is al geboekt. „Rond deze tijd moet een informatiecampagne beginnen”, weet Gravendeel. Daarnaast schuift hij eind januari aan bij het rondetafelgesprek over vaccineren in de Tweede Kamer. Ook daarna is hij vastberaden het verhaal van Maurits te blijven vertellen.

De wereld van Bert Gravendeel is in drie afschuwelijke weken in augustus totaal op zijn kop gezet. „Er is niets ergers dan een kind verliezen.” In een paar dagen takelde zijn zoon Maurits af van een gezonde 16-jarige sportieve jongen tot een comapatiënt. Uiteindelijk bezweek Maurits na 21 dagen aan Meningokokken W. Hij was in de tussentijd 17 jaar geworden.

„En dan heeft het bij Maurits eigenlijk nog lang geduurd. Meningokokken behoort tot de top 3 van ernstige infectieziekten. Het kan echt in een paar dagen gebeurd zijn. Het is een venijnige ziekte die je razendsnel van leven naar dood brengt. Aan de pest overleed je minder snel”, zegt Bert Gravendeel.

Gravendeel heeft zich dan ook ten doel gesteld te zorgen dat er meer betere voorlichting komt over meningokokken. Het liefst zou hij zien dat de infectieziekte in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen.

„Maar er vallen te weinig doden om dit aan te pakken. Er is bij het ministerie een bedrijfseconometrist die heeft becijferd dat het niet uit kan.” Al zijn daar wat Gravendeel betreft de nodige vraagtekens bij te plaatsen. „Als er alleen wordt gekeken naar het aantal mensen dat aan meningokokken overlijdt, klopt de rekensom misschien. Al ligt dat sterftecijfer veel hoger, omdat meningokokken lang niet altijd als zodanig wordt herkend. Maar dan nog, mensen die meningokokken overleven, zijn daarna vaak gehandicapt. Je krijgt te maken met amputaties, of het veroorzaakt hersenletsel. Als je die kosten meerekent, ligt er een heel andere rekening. Maar sowieso, de waarde van een leven berekenen is natuurlijk ondoenlijk.”

Waarschuwing

Het is voor Gravendeel een dubbel gevoel dat jongeren sinds oktober dit jaar wel optionele kunnen worden ingeënt tegen meningokokken. Juist tegen de W-variant waaraan Maurits is overleden. „In 2015, toen dit uitbrak in Engeland, kwam er al een waarschuwing. Maar de Gezondheidsraad, die over de vaccinaties gaat, is daar wat ongevoelig voor geworden. Als er sneller was gehandeld had Maurits nog geleefd. Natuurlijk ben ik daar boos over. Het is een stomme centenkwestie, terwijl we een hartstikke rijk land zijn.” Wat Gravendeel betreft blijft het dus niet bij de entingen die nu zijn gedaan, maar krijgt straks iedereen standaard deze vaccinatie.

Hij heeft dan ook geen enkel begrip voor anti-vaxxers, die er bewust voor kiezen zichzelf, of hun kinderen niet in te enten. „Die mensen weten niet wat het is om een kind te verliezen. Ze beseffen niet dat ze anderen met hun gedrag in levensgevaar brengen. Vroeger gingen kinderen dood aan polio en de bof. Dat gebeurt nu niet meer. Juist dankzij de vaccinatieprogramma’s. Dat we vroeger toestonden dat bepaalde groepen zich niet lieten inenten vanuit geloofsovertuiging kon, omdat die groep kleiner was dan vijf procent. Nu is de vaccinatiegraad gedaald onder de negentig. We leven natuurlijk in een vrij land. Maar wat mij betreft houdt die vrijheid wel op als je anderen in gevaar brengt. Als er kinderen overlijden. Ik had er drie. Nu nog maar twee. Ik ben het vertrouwen in een volwassen entingsprogramma in Nederland wel een beetje verloren.”

En als het dan niet in het vaste vaccinatieprogramma komt, zorg dan dat er een strategische voorraad vaccin op voorraad is en zorg dat iedereen zelf kan beslissen of ’ie wel of niet ent. „Ga in ieder geval beter voorlichten. We doen in Nederland veel te laconiek over meningokokken.” Gravendeel vertelt het verhaal van Maurits dan ook overal waar het nodig is.

Maar wat er in de toekomst ook gebeurt, de familie krijgt Maurits er nooit mee terug. „Een kind overleven is niet uit te leggen. Je komt het overal tegen. Sinterklaas. Kerst. Vakanties. De glans is van het leven af. Laatst nog kregen we een briefje gericht aan ’de erven van Maurits Gravendeel’. En dan nog de praktische zaken waar je voor komt te staan. Zijn slaapkamer ziet er nog hetzelfde uit. Wat doe je met zijn fiets? Zijn kleding? Of met zijn tandenborstel? Hoe moet het graf eruit zien? De tranen zijn nooit ver weg. Het is een dagelijkse open wond.”

Stemmen

Vanaf 8 januari kunnen lezers en bezoekers van de site een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Wilt u weten wie er nog meer meedoen? Hier verzamelen we de interviews met de kandidaten die tot nu toe zijn gepubliceerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie