Burgemeester Hilversum ziet ’knelpunten’ in wietproefplan

Leander Mascini
Hilversum

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft zich in een brief aan minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus kritisch uitgelaten over een deel van de wietproefplannen.

Broertjes heeft vorige week de ’algemene maatregel van bestuur’ besproken met de coffeeshophouders in Hilversum. Dat is een uitwerking van de plannen voor de wietproef. Er zijn vier ’knelpunten’.

Broertjes in de brief: „Er zijn zorgen over de beperkte diversiteit van het assortiment. Zo is het niet mogelijk buitenlandse hasj en voorgedraaide joints te verkopen. De vrees is dat hierdoor straathandel zal toenemen.”

Er is ook onzekerheid over het einde van de proef: „Na een periode van vier jaar stopt het experiment en worden de coffeeshops weer terugverwezen naar de achterdeur om via deze weg hun producten in te kopen.”

De coffeeshophouders beklagen zich verder over de opslag. Er moet een voorraad worden besteld voor een hele week, die voorverpakt in een kluis moet worden opgeslagen. Ondernemers hebben hier echter te weinig ruimte en beveiliging voor.

En omdat de wiet en hasj voorverpakt wordt aangeleverd, verdwijnt er werk. Mensen die vaak al jaren in dienst zijn lopen de kans hun baan te verliezen.

Broertjes hoopt dat de vier knelpunten aangepast worden. Pas wanneer hier duidelijkheid over is, wil Broertjes nadenken of Hilversum mee moet doen met de proef.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.