Hanneke in de Keuken: Hou ik van kwaliteit of ben ik een snob? [video]

Soms schrik ik wel eens als ik rondkijk in mijn keuken. Er is op het aanrecht echt geen plekje tegen de muur meer onbezet. Ik ben een ’sucker’ voor kwalitatief goede machines. Ik zei het ooit al, ik ben een luxepaardje. Op dat vlak tenminste.

Om eens te testen of het echt klopt dat kwaliteit kopen loont of dat ik gewoon een ouderwetse snob ben, besloot ik een koffiemolen in drie verschillende prijsklassen te testen.

De Inno Cuisinno koffiemolen, die handmatig werkt en een erg fraai retro-uiterlijk heeft en rond de vijftig euro kost, de elektrische Bistro koffiemolen van Bodum (112 euro) en de Espressions (218 euro).

En wat blijkt? Ik denk dat allebei een beetje klopt. Kwaliteit kopen loont én ik ben ook wel een snob, geloof ik. De handmatige molen is mooi, maar het laatje waar de gemalen koffie in zit is erg klein en ik vind dat handmatig ronddraaien best een gedoe.

En dan te bedenken dat mensen dat vroeger allemaal deden, voordat de elektrische hun intrede deden. Maar die hadden dan ook molens met een groter opvangbakje, denk ik.

Toen ik de koffiemolen van Bodum uit de doos haalde, was ik aanvankelijk teleurgesteld (vandaar: een snob). Sommige onderdelen van de machine waren van rood plastic, waardoor de machine nogal op een speelgoedmolen leek. Maar de kwaliteit verrastte me. Hij maakt wel redelijk wat lawaai, maar hij maalt snel en grondig. Dat speelgoedgevoel was dus niet correct.

Maar toch. Toen ik de elektrische koffiemolen van Espressions uit de doos kwam, viel mijn mond toch even open. Dit is een molen die je ook in koffiebars ziet, naast de espressomachine. Daarom heeft deze ook een extra metalen greep waar je zo’n koffiehouder in kunt klemmen, die je vervolgens in je espresso-apparaat vastzet.

Maar ook voor gewone snelfiltermachines is hij uitstekend te gebruiken. Je zet er gewoon een bakje onder. Dertig maalstanden, stevig materiaal. Ja, deze koffieminnende kleine snob komt toch tot de conclusie dat het ook hier weer loont om kwaliteit te kopen.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die denken: koop gewoon een pak goede gemalen koffie in de winkel en doe niet zo moeilijk. Maar als je keuken je favoriete plek is in huis en de geur van vers gemalen koffie je een stuk sneller op gang brengt in de vroege ochtend, dan mag je best een beetje snobistisch zijn, toch? Over twee weken doe ik op deze plek een soortgelijke test met koksmessen. Wordt vervolgd dus...

www.espressions.eu

www.bodum.nl

www.forsta.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Keuze van de redactie