De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

1 / 8

De Gooi- en Eemlander heeft de tien leukste activiteiten in de aankomende week weer voor je op een rijtje gezet.

Volkskerstzang

Samen kerstliederen zingen en ernaar luisteren tijdens de Volkskerstzang is een al jaren bestaande traditie in Hilversum. Dit jaar op zondag 16 december om 19.00 uur in de Sint Vituskerk aan de Emmastraat in Hilversum. Voor de zang zorgt Vocaal Ensemble Voices onder leiding van Piet Philipse. Voor de muziek tekent het Gooisch Fanfare Orkest onder leiding van Joop Nijholt. Het orkest zal ook enkele muzikale kerst-intermezzo’s spelen. Verder een meditatie door ds Jetty Scheurwater en zoals gebruikelijk neemt burgemeester P.I. Broertjes de bijbellezing op zich. Om alvast helemaal in de kerstsferen te komen.

Twee kapellen

De Reünisten-Matrozenkapel, met oud-leden van de Matrozenkapellen der Koninklijke Marine, komt naar Weesp en geeft samen met Koninklijke Harmonie De Adelaar een kerstconcert. Op zondagmiddag 16 december om 14.30 uur. Locatie: De Adelaar, Papelaan 126A in Weesp.

Expositie

Marcus Akerman is een Britse kunstenaar, woonachtig in Bussum. Hij maakt conceptuele kunst in acrylverf, aquarel en pastel. In zijn schilderijen werkt hij veel in patronen en lijnen. Zijn werken zijn vaak zeer kleurrijk, maar ook neutrale kleuren vormen deel van zijn palet. De tentoonstelling van Marcus Akerman is de hele maand december te zien bij Kunsthandel Dekker, Kapelstraat 30 in Bussum. De kunsthandel is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00-18.00 uur, vrijdagavond van 19.00-21.00 uur en zaterdag van 9.00-17.00 uur, marcusakerman.com

Muziek Poetry & carols

Klassieke muziek en poëzie staan centraal in de ’Avondmuzieken’ in de Oude Kerk Soest. Op zondagmiddag 16 december voert cantor Gonny van der Maten met een projectkoor, de cantorij van de kerk en organist Jan Jansen Engelse vocale kerstmuziek uit. Op het programma o.a. ’First Nowell’ en ’Away in a manger’ van John Rutter, carols van Baldwin en Scot-Burt. Kees Bregman leest voor uit de kerstgedichten van auteur en Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky. Aanvang 16.00 uur, oudekerksoest.nl.

Film ’The wife’

Veertig jaar lang heeft Joan Castleman haar eigen talenten, dromen en ambities opzij gezet voor de literaire carrière van haar man, de overspelige Joe. Op de avond dat hij naar Stockholm afreist om de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst te nemen, besluit Joan dat het genoeg is. De film ’The wife’ toont een vrouw die na 40 jaar ’stand by your man’ de kracht vindt om zichzelf te zijn. Indrukwekkende rol van Glenn Close. Te zien in het Filmhuis Bussum, filmhuisbussum.nl.

Tropisch kerstconcert

Het is weer wat anders, salsa en calypso bij een kerstconcert. Maar dat is wat de De Big Bad Bruce Band samen met Orquesta Colegio Latino gaan spelen op 16 december. Op het programma staan speciaal voor de bigband gearrangeerde kerstklassiekers zoals ’Have Yourself A Merry Little Christmas’ en ’Winter Wonderland’. Orquesta Colegio Latino zorgt voor de tropische sfeer met opzwepende salsa en calypso nummers. De orkesten sluiten samen af als super bigband met bijna veertig muzikanten. Tel daar nog drie zangeressen op en het kerstconcert is compleet. In de Martinuskerk aan het Stichts End Ankeveen. Het concert begint om 14.30 uur. Kaarten reserveren via bigbadbruceband@outlook.com.

Lezing

’Te Naerden int clooster’ oftewel ’Laat middeleeuwse kloosters tussen Vecht en Eem’, dat is het onderwerp van de lezing in het Comenius museum Naarden. Historicus en sociaal wetenschapper Henk Michielse houdt een lezing met beelden over de opkomst en ondergang van de laat-middeleeuwse kloosters. De kloosters tussen Vecht en Eem in de periode van 1400 tot 1578. Deze kloosters stonden in Muiden,Weesp, Soest en Naarden. Wat voor kloosters waren het precies? Wat was hun betekenis? En waarom en vooral hoe kwamen ze in 1578 aan hun eind? Deze lezing maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ’Maria’ met moderne werken geïnspireerd op persoon van Maria. Op 16 december om 14.00 uur, aanmelden via info@comeniusmuseum.nl of 035-694 30 45 (di-zo van 12.00-17.00 uur).

Kerstjamsessie

Een avond voor zangers, gitaristen, toetsenisten, bassisten en natuurlijk saxofonisten, fluitisten en bovenal muziekliefhebbers. Voor wie wil optreden, maar zelf geen band heeft of wel eens wil optreden met andere muzikanten dan de eigen bandleden. Daarvoor is de speciale kerstjamsessie in De Boerderij Huizen. Doe mee of kom gewoon lekker te luisteren onder het genot van een drankje. Met muzikant Paul Poulissen als begeleiding. Op 20 december vanaf 20.30 uur. Kaarten aan de deur.

Theatervoorstelling ’De Omzieners’

De OmZieners is een voorstelling van theatermakers en ervaringsdeskundigen in armoede. Omdat er veel over mensen die in armoede leven, gezegd en geschreven wordt. Dat armoede je eigen schuld is, of dat je bij de ’zwakkeren’ hoort. Maar ben je zwak als je in armoede leeft? Of moet je juist heel stevig in je schoenen staan? De OmZieners is geïnspireerd op de ervaringen van mensen, Nederlanders die in armoede leven. Op zaterdag 15 december in De Witte Kerk, Kon. Wilhelminalaan 15, Naarden om 20.00 uur. Reserveren omzieners@gmail.com.

Rondleiding Raadhuis

In de donkere dagen rond Kerst organiseert het Dudok Architectuur Centrum op zondag 16, vrijdag 21 en 28 december en op zondag 6 januari om 16.30 uur een licht-rondleiding door het Raadhuis van Hilversum. De gidsen laten bezoekers kennismaken met de lichteffecten die architect Dudok gebruikte bij het ontwerp van het Raadhuis. Een mooie gelegenheid om het effect van de verlichting in de verschillende ruimtes van het Raadhuis te ervaren. Gids Paula van Dijk:,,Dudok was zich bewust van het effect van licht en kleur, hij speelde met de mogelijkheden van zacht, indirect licht waarmee hij zorgde voor een feestelijke uitstraling van het gebouw.” Meer informatie en aanmelden dudokarchitectuurcentrum.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.