In 60 seconden: Ochtendmens

In 60 seconden: Ochtendmens

’Word ochtendmens!’ hoorde ik onlangs in een reclamespotje vol oproepen om gezonder te leven.

Er is kennelijk een campagne gaande, want kort daarna kwamen er cijfers naar buiten dat ochtendmensen minder kans hebben op allerlei nare vormen van kanker. Vroeger uit de veren dus, was de conclusie.

Waaruit maar blijkt dat die ochtendlui niet alleen vervelende drammers zijn die hun manier van leven koste wat kost willen doordrukken, maar dat ze ook de ballen verstand hebben van statistiek.

Want je kan met evenveel argumenten zeggen dat avondmensen door de barre werktijden van die ochtendgasten een voortijdige dood worden ingejaagd.

Het aantal avond- en ochtendmensen schijnt min of meer gelijk te zijn. Maar de ochtendtypes hebben op een of andere manier de macht gegrepen en laten die niet meer los. Wat opmerkelijk is, aangezien avondmensen volgens alle onderzoeken slimmer en creatiever zijn.

Zelf - maar dat had u vast al begrepen - ben ik een groot voorstander van een uurtje later beginnen. Het leven is rond die tijd zo veel relaxter. In mijn studententijd had ik mijn ritme zelfs min of meer omgedraaid.

Dat was wel heel ontspannen. Ik begrijp inmiddels wel dat het niet praktisch is om om acht uur ’s ochtends je bed op te zoeken en er een uur of vier ’s middags weer uit te komen. Maar toch...

Meer nieuws uit Opinie-Column