Burgemeester Hilversum sluit gevaarlijk drugspand voor 6 maanden

Burgemeester Hilversum sluit gevaarlijk drugspand voor 6 maanden
De inval in het drugspand op 26 oktober.
© foto caspar huurdeman
Hilversum

Het drugspand aan de Verlengde Zuiderloswal in Hilversum waar de politie op 26 oktober binnenviel, zit de komende zes maanden op slot. Burgemeester Pieter Broertjes heeft het pand woensdag gesloten.

Dat doet hij om - naar eigen zeggen - een sterk signaal af te geven dat de opslag van en de handel in drugs niet wordt getolereerd.

Broertjes legt uit: „In Hilversum treden we hard op tegen illegale wietkwekerijen en drugspanden. We werken daarbij samen met overheden en instanties zoals politie, Openbaar Ministerie, woningcorporaties, sociale recherche, Belastingdienst en Liander. Het sluiten van dit pand is een boodschap aan iedereen die zich met drugscriminaliteit bezighoudt dat we dit niet accepteren.”

Aanzuigende werking

In het nieuwe Integraal veiligheidsplan 2018-2022 heeft de aanpak van drugs dan ook de hoogste prioriteit. Drugspanden hebben volgens de gemeente Hilversum een aanzuigende werking op criminele activiteiten in de omgeving. D

aarom wil de gemeente deze gebouwen sneller sluiten. Een sluiting heeft natuurlijk gevolgen voor de eigenaar van een pand. Die mag het pand vanwege de sluiting - in dit geval zes maanden - niet gebruiken. De eventuele huurder van het pand moet zich verantwoorden voor een rechter.

Het ontruimen van het gebouw aan de Verlengde Zuiderloswal had eind oktober nogal wat voeten in aarde. Tijdens de inval kwam de politie er achter dat de vloer ’verbazingwekkend slecht en dun’, het was volgens een politiewoordvoerder zelfs te gevaarlijk om op de verdiepingsvloer te staan. De kwekerij kon daarom niet meteen worden geruimd.

De politie besloot de ingang van het drugspand eerst te verzegelen, zodat er onderzoek naar de slechte vloer gedaan kon worden. Uiteindelijk werden de 250 volwassen wietplanten en 250 stekken dagen later geruimd. Ook werd een 55-jarige vrouw uit Hilversum aangehouden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland