Commentaar: Zorgcontracten

Commentaar: Zorgcontracten

Nu we het wild geraas weer even achter ons hebben liggen en de kerstboom al is opgetuigd, is er geen excuus meer om de jaarlijkse hamvraag verder te ontwijken. De vraag of uw zorgverzekering nog wel het beste antwoord biedt op de kwalen, die u ongetwijfeld niet zult krijgen.

De meeste zorgverzekeringen lijken op elkaar. Ze kosten de hoofdprijs en wanneer u wat mankeert blijkt dat net niet gedekt te worden, of wordt een stevige eigen bijdrage in rekening gebracht. Net nu u die had opgeschroefd om de premie wat te drukken.

Maar vluchten naar de concurrent is nog niet zo gemakkelijk. Verzekeraars die de minst onaantrekkelijke premies in het vooruitzicht stellen, bieden daar namelijk de meeste onzekerheid voor aan. Zo hebben veel ziekenhuizen, fysiotherapeuten en tandartsen nog geen contract gesloten met die zorgverzekeraars. Een polis in natura bij zo’n club is als een blanco cheque: je weet wat je krijgt, maar niet wat het gaat kosten.

Zorgaanbieders hebben soortgelijk problemen. Zij worden gedwongen contracten te tekenen die hun kosten niet dekken. Doen ze dat niet, dan krijgen ze u als ontevreden klant op hun dak. Tekenen ze wel, dan kunnen ze zomaar het volgende Slotervaart-ziekenhuis worden. Zorgcontracten zijn in feite wurgcontracten.

Meer nieuws uit Opinie-Column