Zorgen Blaricum over dekking brandweer

Zorgen Blaricum over dekking brandweer
Blaricum

De gemeenteraad van Blaricum maakt zich zorgen over het percentage gebouwen, met name woningen, dat bij brand binnen de vastgestelde tijd door de brandweer bereikt wordt. Dit zogeheten dekkingspercentage is in Blaricum overdag voor woningen afgerond 65 procent. In de avond, nacht en het weekend nog geen vijftig procent.

Omdat de genoemde percentages met de huidige beschikbare middelen mogelijk het meest optimale resultaat is, wil de raad van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek weten of het niet wenselijk en mogelijk zelfs noodzakelijk is om meer middelen (lees geld) ter beschikking te hebben. Met als doel te komen tot een hoger, zo niet volledig, dekkingspercentage. Wat betreft Blaricum zijn de genoemde percentages in de stukken geen streefpercentages, maar minimumpercentages. De grens is bereikt.

Volgens burgemeester Joan de Zwart is het steken van meer geld in de brandweer geen garantie voor een betere dekking in Blaricum. „In de regio wordt verschillend gedacht over het budget voor de brandweer. En al zouden wij beslissen meer geld hiervoor vrij te maken, dan kunnen we geen eisen stellen. Het is aan het bestuur van de veiligheidsregio wat het daar mee doet.” Blaricum vraagt daarnaast ook aandacht voor het ’rietkapteam’ van de brandweer. Dat bleef onderbelicht in de stukken van de veiligheidsregio.

De oppositie meende daarnaast dat de stukken veel vragen opriepen en voor een leek zonder nadere uitleg of toelichting maar moeilijk te begrijpen zijn. Een motie met de oproep aan het college de redactie van de raadsstukken in de toekomst beter te verzorgen, haalde het niet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie