Premium

Soestdijk: paleisjes voor de rijken

Soestdijk: paleisjes voor de rijken
De achterzijde van het paleis. Rechts, aan de Soester vleugel, komt nog een zaal, en de publieksingang komt onder het hoofdgebouw.
© Joost Reijnders
Baarn

Heel wat mensen zitten al op de wip om een plekje te bemachtigen in het nieuwe exclusieve woonwijkje Alexanderkwartier. ,,Er was al een wachtlijst met dertig namen, vanaf deze week zijn het er waarschijnlijk nog meer”, aldus ontwikkelaar Bart van den Berg. De prijzen hebben een ondergrens 6,5 ton en het aantal woningen is opgeschroefd van 65 naar 98.

Het gaat om vijftig appartementen en 48 huizen op het marechaussee-terrein naast Paleis Soestdijk. ,,De dichtheid is te vergelijken met Hoog Baarn”, aldus Van den Berg, werkzaam bij Made by Holland, de nieuwe eigenaar van het landgoed. Het hogere aantal en de forse prijs brengen vele miljoenen euro’s extra in het laatje. Dat geld is nodig als financiële injectie voor uitvoering van de grootse plannen. Made by Holland wil laten zien waar ons land in uitblinkt, van innovaties tot ondernemerschap.

In de Oranjerie van het paleis, die ook wordt vergroot, werden deze week omwonenden en andere belangstellenden in verschillende sessies bijgepraat. Directeur Floris de Gelder van Paleis Soestdijk toonde een illustratie van een waterpartij in de voortuin van het paleis met fonteinen. Daar kunnen bezoekers de schaatsen onder binden bij strenge winters.

Wereldtentoonstelling

Minder frivool waren de afbeeldingen op de billboards, die een beeld gaven van de ’ruimtelijke kaders’ na gesprekken met de gemeente Baarn, Soest en de provincie. Die zijn nodig om tot een bestemmingsplan te komen. ,,De architect moet nog aan de slag gaan’’, aldus De Gelder. Paleis Soestdijk krijgt een soort Wereldtentoonstelling-uitstraling zoals die in Parijs met de Eiffeltoren in 1889.

,,Mij komt het minder massaal over dan ik eerst dacht”, aldus een oudere heer. Als het meezit kan eind volgend jaar begonnen worden met restauratie van het paleis en in 2020 met de bouw van het Alexanderkwartier. Het gaat nog wel tien tot vijftien jaar duren voordat de inriching van het hele landgoed klaar is. Er worden jaarlijks ruim drie- tot vierhonderdduizend bezoekers verwacht.

Aanvankelijk zouden er hotelsuites komen op de eerste verdieping van het paleis. ’Gewone stervelingen’ zouden op een koninklijke plek mogen slapen. Daar wordt vanaf gestapt. Twee hotelblokken met brasserie komen aan de andere kant van de Amsterdamsestraatweg op het Paradeterrein, de vroegere paardenstallen. Voordeel van die plek is dat het gebied zonder entreekosten toegankelijk is. Aan die zijde wordt volop parkeerruimte gecreëerd, komen bedrijfjes van starters en start-ups en worden evenementen als een braderie en fair gehouden.

Belangrijk is wel dat er een veilige oversteekplaats over de Amsterdamsestraatweg komt om beide zijden te verbinden. Er zijn nu 400 parkeerplaatsen, maar dat aantal wordt uitgebreid naar 1200, meldt plaatsvervangend directeur Anne Schaepman. Ook komt er een weiland als overloopgebied bij extreme drukte.

Natuurlijk amfitheater

De publieksingang van het paleis komt aan de achterzijde. In de achtertuin wordt een natuurlijk amfitheater aangelegd, geïnspireerd door de opera Orfeo ed Euridice zeven jaar geleden. In de tuin nabij het speelhuisje van de prinsesjes komen follies, niet-conventionele bouwsels, geënt op de innovatieve thema’s van het paleis.

Ook moet er een zaal komen. ,,In het paleis zijn 170 kamers, maar er is geen enkele ruimte die meer dan 50 à 60 mensen kan hebben”, aldus De Gelder. Daarom wordt een aanbouw gepleegd van een auditorium aan de Soester vleugel, op de plek waar eerst het museumwinkeltje was.

De Oranjerie wordt de toekomstige entree tot het landgoed met de mogelijkheid om een broodje te eten.

Ook zijn er plannen om twee historische kassen te herbouwen naast het paleis. ,,Eén voor een restaurant en de andere voor het kweken van groente”, aldus De Gelder.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.