In 60 seconden: Pepernoten

Wim Wegman

Tussen al het pro- en anti-zwartepietengeweld door is er stilletjes een oude Sinterklaastraditie gesneuveld. De pepernoot is verdwenen!

Althans, mijn lievelingspepernoot. Zeker, de schappen lagen de afgelopen weken vol met zakken zachte, mierzoete aan de kiezen plakkende bakkers-pepernoten. Getver. De echte Bolletje pepernoten - de aangenaam melige, maar keiharde brokken waarmee je tijdens het strooien zo maar per ongeluk een paar kleuters bewusteloos kon gooien - waren echter in geen velden of wegen te bekennnen.

In het begin vermoedde ik nog een leveringsprobleem. Dat was wel vaker. Soms waren die dingen opeens verdwenen en een week later brak je je nek er weer over. ’Misschien wachten ze dit jaar tot Sinterklaas in het land is’, hield ik mezelf hoopvol voor als ik weer tevergeefs door de supermarkt had gezocht. Maar dagen nadat de stoomboot was aangemeerd, waren de lekkernijen nog steeds niet te vinden.

En ze komen ook niet meer, zie ik nu op de website van de fabrikant. ’We moeten keuzes maken, want er is maar beperkt ruimte in het schap’. Ja, doei! De boel eerst volstoppen met al die laffe witte-, pure-, truffel-, koffie- en extra-pure-chocoladekruidnoten en dan klagen dat er voor de oud-Hollandse pepernoot geen plek meer is. Koekenbakkers! Ik bestel voor de intocht van volgend jaar alvast een protestvak.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.