Lunchroom-Rebekka Timmer 10-0

Daan van Linschoten en Relinde Dijkgraaf in de ook gisteren weer volle lunchroom met sinterklaasdecoratie.© FOTO STUDIO KASTERMANS

Bert-Jan van Oel
Hilversum

Zonder het te willen of te kunnen vermoeden kwamen Relinde Dijkgraaf en Daan van Linschoten met hun lunchroom in de Hilversumse Kerkstraat terecht in een bizar duel tussen de ’goeien’ en de ’fouten’.

Een week na het begin van deze wedstrijd, waarvoor het inmiddels opgestapte SP-raadslid Rebekka Timmer de aftrap verrichtte, is de uitslag wel bekend: 10-0 voor de lunchroom, na een bittere strijd met Timmer en de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Lees ook: Rebekka Timmer: ’In één keer de knoop doorgehakt’

Het moge bekend zijn: vorige week vrijdag stapte Rebekka Timmer (als ’privépersoon’, heette het) lunchroom De Koffiebranderij binnen, beschuldigde de eigenaars van racisme vanwege de sinterklaasversiering en de butlerpop die buiten staat. Op internet gingen activisten los op de lunchroom. Maar er ontstond ook een tegenbeweging. Mensen uit het hele land, zelfs Egypte en Australië, die Relinde Dijkgraaf en Daan van Linschoten steunden. Een overweldigende meerderheid van mensen die pro-Piet bleek, of op z’n minst vond dat je niet zomaar ergens kunt binnen stampen en eisen dat de sinterklaasdecoratie wordt verwijderd.

Daan van Linschoten: „We hebben meer dan duizend reacties gehad. De tent zit de hele dag hartstikke vol en we krijgen cadeautjes.” Opmerkelijk: Van Linschoten kreeg ook reacties van SP’ers. „Althans, mensen die zeiden dat ze van de SP waren in andere delen van Nederland, die ook vertelden dat ze Rebekka Timmer kenden en haar meer dan zat waren. Ik weet niet in hoeverre dat invloed heeft gehad op haar vertrek bij de SP. Maar ze heeft zich niet populair gemaakt en eigenlijk het tegendeel bereikt van wat ze wilde.”

Lees ook: Rebekka Timmer stapt uit de SP en de Hilversumse gemeenteraad

Want de beruchte butlerpop, die je jaren geleden gewoon bij Blokker of V&D kon kopen, is het geuzensymbool geworden van de pro-Pieten. „Mensen gaan ermee op de foto. Er zijn zelfs al een fors geldbedragen op geboden. En de politie houdt een extra oogje in het zeil, voor als er toch nog iemand is die kwaad wil.”

Eetcafé Samen had zaterdag problemen met Kick Out Zwarte Piet. De activisten hadden het café uitgezocht als verzamellocatie, maar de eigenaars waren daar niet van gediend. Zij wilden zich niet in deze discussie mengen. Met hulp van de wijkagent werden betogers buiten de deur gehouden.

Lees ook: Vertrek Timmer niet door demonstratie en lunchroom: ’Nooit gesproken over gebeurtenissen’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.