Oud-burgemeester Huizen niet vervolgd

Fons Herzorg, de oud-burgemeester van Huizen, wordt niet strafrechtelijk vervolgd wegens grensoverschrijdend gedrag.© STUDIO KASTERMANS

Mirjam van Twisk
Huizen

Oud-burgemeester Fons Hertog van Huizen wordt niet strafrechtelijk vervolgd wegens grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten.

Het OM Oost-Nederland is in zijn onderzoek tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is dat er een strafbaar feit is gepleegd. De betrokkenen, onder wie de vrouwen die tegen de opgestapte burgemeester aangifte deden omdat zij door hem zouden zijn lastig gevallen, zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het besluit.

Hertog stapte in februari op nadat meerdere vrouwelijke ambtenaren via een vertrouwenspersoon van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten een formele klacht hadden ingediend bij gemeentesecretaris Paul Veldhuisen.

Commissaris van de Koning Johan Remkes besloot geen nader onderzoek te laten doen naar de ’ernstige’ misdragingen. Mede om de ’vervelende randverschijnselen’ van zo'n onderzoek te vermijden. Tenminste een van de slachtoffers besloot daarop het er niet bij te laten zitten en deed aangifte. Om belangenverstrengeling te voorkomen werd het arrondissementsparket Oost-Nederland met het strafrechtelijk onderzoek belast. Dat is nu tot de conclusie gekomen dat het een zaak tegen de oud-burgemeester niet hard kan maken.

Hertog was sinds 1995 burgemeester in diverse Noord-Hollandse gemeenten, waaronder Velsen en Haarlemmermeer. In Bergen en Purmerend trad hij aan als waarnemer. Tijdens zijn burgemeesterschap in Haarlemmermeer raakte hij ook al in de opspraak toen er porno op zijn computer werd aangetroffen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.