Rebekka Timmer stapt uit de SP en de Hilversumse gemeenteraad

Rebekka Timmer© Foto Studio Kastermans

Leander Mascini
Hilversum

Het Hilversumse raadslid Rebekka Timmer stapt uit de SP. Dat laat zij donderdagavond weten.

Ze staat haar zetel in de raad af: „Ik ben er niet voor om een zetel weg te jatten bij de SP Hilversum. De partijkoers is jammer, maar de afdeling is top.” Timmer blijft wel in de politiek. Ze heeft besloten om zich aan te sluiten bij BIJ1, de partij van Sylvana Simons. Deze partij pas beter bij haar idealen.

Timmer: „Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de gemeenteraad en de partij. Ik ben op het punt gekomen dat ik de partijkoers niet langer meer kan verenigen met mijn idealen en principes. En dus voel ik mij genoodzaakt om te vertrekken en te kiezen voor mijn idealen.”

Want dat kan in de ogen van Timmer niet bij de SP: „Binnen de partij is er te weinig ruimte voor kritiek en discussie en hebben antiracisme en intersectionaliteit (discriminatie en onderdrukking op grond van een veelvoud van factoren, red.) geen plaats. Ook zie ik de partijkoers opschuiven naar rechts en zie ik dat een linkse socialistische analyse ontbreekt als het aankomt op het migratie- en asielvraagstuk.” Het migratiestandpunt van de SP noemt Timmer als belangrijkste reden voor haar vertrek.

„Het is een moeilijk afscheid. Ik heb mij jarenlang met veel plezier en overtuiging mogen inzetten voor de Hilversumse SP. Het heeft mij veel geleerd en ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen. Ik bedank dan ook de fractie en het bestuur voor alle lessen en ervaringen, en fractievoorzitter Bianca Verweij in het bijzonder. Ik wens mij opvolger veel succes toe”, aldus Timmer.

SP-fractievoorzitter Bianca Verweij: „Ik waardeer Rebekka enorm. Bevlogen en gepassioneerd hebben we aan verschillende dossiers gewerkt en resultaat behaald. Maar ik zag haar ook worstelen met voor haar schurende partijstandpunten en hoe we als SP met zaken om willen gaan. De politieke weg vraagt geduld en takt. Dat is niet altijd gemakkelijk.”

Tijdens de raadsvergadering van 12 december neemt Rebekka Timmer afscheid van de Hilversumse raad.

Lees ook: Rebekka Timmer: ’In één keer de knoop doorgehakt’

Lees ook: Lunchroom - Rebekka Timmer, 10-0

Lees ook: Vertrek Timmer niet door demonstratie en lunchroom: ’Nooit gesproken over gebeurtenissen’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.