Pro Musica viert jubileum met een speciaal concert

Het koor tijdens een optreden in 1959.© Foto Pro Musica Archief

Een repetitie voor het grote concert van aanstaande zaterdag.© Foto STUDIO KASTERMANS

1 / 2
Yentl Neutkens
Bussum

Het Pro Musica koor uit Bussum bestaat dit jaar 75 jaar en viert dat zaterdag 17 november met een speciaal concert in het MCO.

„Het concert is een terugblik op de afgelopen 75 jaar, we laten ook zien waar we uiteindelijk op uitgekomen zijn”, vertelt Hans van Breugel, die sinds twee jaar voorzitter is van het koor. „We hebben het concert opgedeeld in twee delen. Voor de pauze wordt er muziek uit de afgelopen 75 jaar gezongen. Die muziek hebben we gekoppeld aan historische gebeurtenissen. Bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog, waarin het koor is opgericht.” Na de pauze wordt er vooral gefocust op het heden en hoe het koor er nu voorstaat.

Tijdens het concert maakt Pro Musica gebruik van een hoop theatrale elementen, vertelt Van Breugel. „We hebben beelden van de historische gebeurtenissen die we op een scherm projecteren en twee dansers doen mee met de opvoering. Ook is Studio 1 van het MCO speciaal omgebouwd tot een orkestzaal met een orkestbak en een podium voor de dansers.”

De leden van Pro Musica wilden graag iets bijzonders doen voor het 75-jarige jubileum. Daarom bedacht van Breugel het concert met de twee delen en de speciale elementen. „Het dramatische deel was mijn idee. Maar ik ben pas twee jaar lid, dus de muziek heeft het koor wel zelf bedacht. Ik weet niet precies wat er in die 75 jaar allemaal veranderd is.” Tijdens het jubileumconcert zal Pro Musica een mix van lichte en klassieke muziek ten gehore brengen. „Dit maakt het koor ook bijzonder, er zijn weinig koren die een combinatie van klassieke en lichte muziek opvoeren. Pro Musica is flexibel in stijlen en ze houden dat vast, ondanks het stijgen van de leeftijd.” Naast deze combinatie van stijlen kan Van Breugel nog veel meer opnoemen wat Pro Musica bijzonder maakt. „Sommige mensen zijn al 40 jaar lid. De leden zijn heel betrokken. Iedereen neemt zijn eigen rol en draagt dingen aan.” Op dit moment heeft het koor 50 vaste leden en er zijn tien zangers speciaal voor deze uitvoering bijgekomen.

De zaal zal zaterdag vol zitten met ruim vierhonderd mensen. Een volle bak dus. „Zo’n grote zaal heeft Pro Musica een keer eerder gehad. Maar tijdens de concerten die we meestal geven komen er niet zoveel mensen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.