Ferry Weertman wint wereldbeker in Dubai

© AFP
ABU DHABI

Ferry Weertman uit Naarden heeft de wereldbeker openwater gewonnen. Hij werd tijdens de laatste wedstrijd in Dubai zevende en dat was voldoende om zijn belangrijkste uitdager, de Brit Jack Burnell, voor te blijven.

,,Ik heb al olympische titels, wereldtitels en Europese titels en alleen de World Series ontbrak nog. Nu is het klaar", zei Weertman. ,,Ik vond het een erg leuke ervaring om op zoveel mooie plekken te komen. Nu is het trainen, trainen en nog eens trainen om me te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020."

Lees ook: World Cup is bijna voor Weertman

Toch baalde Weertman ook dat hij het seizoen niet in stijl kon afsluiten. ,,Ik heb het gat naar Florian Wellbrock (de winnaar, red.) dichtgezwommen en dat is me duur komen te staan, want het kostte me heel veel energie.'Ik kon geen snelheid maken", zei Weertman. Marcel Schouten werd bij de afsluiting vijftiende en Pepijn Smits 23e. De Duitser Florian Wellbrock was de beste.

De Nederlandse langeafstandszwemsters speelden bij de laatste wedstrijd om de wereldbeker geen rol van betekenis. In Dubai werden Esmee Vermeulen en Sharon Rouwendaal respectievelijk vierde en zesde. De wedstrijd werd gewonnen door de Italiaanse Arianna Bridi.

Zij tikte net eerder aan dan haar landgenote Rachele Cunha. Van Rouwendaal werd derde in het eindklassement. ,,Ik heb lekker op kop gezwommen tot de laatste kilometer", zei Van Rouwendaal.

,,In de eindsprint zat ik aan de verkeerde kant waardoor er nog een paar over me heen kwamen. Maar ik heb lef getoond en ben dik tevreden."

De wedstrijd in Dubai was de laatste in een reeks van acht wedstrijden. De eerste wedstrijd was in maart in Doha en die werd gewonnen door Weertman.

Meer nieuws uit Sport Regionaal