Grauwe Eeuw-actievoerder achter kort geding tegen sinterklaasintocht

Actievoerder Michael van Zeijl.

Actievoerder Michael van Zeijl.© foto Facebook

Henk Runhaar
Amsterdam

Het kort geding over de nationale sinterklaasintocht in Zaanstad komt uit de koker van onder anderen Michael van Zeijl, bekend van actiegroep De Grauwe Eeuw.

Eisende partij is Majority Perspective, een stichting die zich presenteert als ’al jaren bestaand samenwerkingsverband van mensen die zich inzetten tegen systematische onderdrukkingen’.

Lees ook: Kort geding ’bom’ onder nationale sinterklaasintocht

In werkelijkheid is de stichting een week geleden opgericht, met als bestuurders Michael van Zeijl en mede-actievoerders Rogier Meijerink en Christa Soeters, beiden bekend van #geen4meivoormij.

De Grauwe Eeuw kondigt al geruime tijd aan de intocht in Zaanstad ’te stoppen met acties’. Daarmee worden in elk geval juridische acties bedoeld. Van Zeijl deed vorige week ook aangifte tegen burgemeester Hamming van Zaanstad en de bij de intocht betrokken organisaties.

Montagefoto van Michael van Zeijl: Sinterklaas op de plek van de vermoorde president Kennedy.

Montagefoto van Michael van Zeijl: Sinterklaas op de plek van de vermoorde president Kennedy.© foto Facebook

De actievoerder werd in september veroordeeld voor het opruien tot het vermoorden van Sinterklaas, in de aanloop naar de landelijke intocht vorig jaar.

Dat weerhield hem er niet van een montagefoto te publiceren met Sinterklaas op de plek van de vermoorde president Kennedy. Tijdens de vorige landelijke intocht zat Van Zeijl preventief in hechtenis. Achteraf bleek dat van terreurdreiging geen sprake is geweest.

Van Zeijl heeft te kennen gegeven dat hij niet wil reageren op vragen van deze krant.

Maar hij bevestigt op Facebook dat hij bestuurslid is van die stichting, maar zegt dat hij die functie alleen maar heeft om anderen uit de wind te houden. ,,Degenen in het bestuur komen namelijk in de statuten te staan en wij zijn die witte woede al gewend", schrijft hij.

Ook mede-activisten Rogier Meijerink en Christa Soeters (beide van #Geen4meivoormij) zitten in het bestuur. ,,Dat de bekende personen bestuursleden zijn heeft niets te maken met wie erachter zit maar ALLES met de veiligheid van andere leden van onze stichting", aldus Van Zeijl.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.