Twee jaar geëist voor ’listige’ belastingfraude Bussum

Twee jaar geëist voor ’listige’ belastingfraude Bussum
Bussum

De officier van justitie heeft donderdag voor de rechtbank Amsterdam 24 maanden celstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist tegen de oud-Bussumer Michael W. (51). De man wordt er van verdacht via listige constructies van 2010 tot 2016 de Belastingdienst voor meer dan 800.000 euro te hebben opgelicht. Hij zou niet of niet tijdig aangifte hebben gedaan van vennootschapsbelasting.

Ook zou hij in die periode een huis in Bussum via de stichting van zijn partner voor 775.000 euro hebben gekocht en buiten het zicht van de Belastingdienst hebben gehouden. De verdachte ontkent de fraude en zegt geheel te goeder trouw te hebben gehandeld.

W. die door de officier van justitie bestempeld wordt als een doorgewinterde fiscale fraudeur is vaker voor oplichting veroordeeld. Volgens haar was hij een gewaarschuwd man en wist hij wel degelijk dat hij fraudeerde.

De offficier van justitie zegt dat W. met zijn eigen BV valse koopovereenkomsten opstelde met andere vennootschappen voor de aan- en verkoop van panden. Zo zou hij onder meer de winst op het onroerend goed niet verwerkt hebben in de belastingaangiften waardoor hij valse belastingaangiften opstelde en indiende. Ook verwijt het openbaar ministerie W. dat hij soms zelfs helemaal geen belastingaangifte deed omdat hij bang was dat de belastingdienst zijn listige bedrog zou opmerken.

In zes jaar tijd zou W. grote bedragen buiten het zicht van de belastingdienst hebben gehouden. Door ingrijpen van de FIOD kon de schade beperkt blijven tot 850.000 euro. De officier van justitie wil naast de celstraf dat W. een beroepsverbod van 5 jaar worden opgelegd. W. die ondertussen niet meer in Bussum woont, zegt vanaf 2016 zijn leven te hebben verbeterd. Hij werkt nu als onderhoudsmonteur en wil niets meer te maken hebben met vastgoed.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie