De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

1/5

De Gooi- en Eemlander heeft de tien leukste activiteiten in de aankomende week weer voor je op een rijtje gezet.

Concert klassiek

Drie Duitse romantische componisten staan op de lessenaar bij het Goois Symfonie Orkest op 11 november. Tijdens het concert in de Regenboogkerk speelt solist Tobias Borsboom het pianoconcert van Robert Schumann. Verder speelt het orkest werk van Mendelssohn en Beethoven. Om 15.00 uur in de Regenboogkerk Hilversum, gooissymfonieorkest.nl.

Concert Music for the Blind& More

Music for the Blind & More bestaat uit Erwin, Rivolino en Rein. Alle drie zijn ze blind. Ze maakten al langere tijd samen muziek, maar sinds vorig jaar zijn hun muzikale aspiraties serieuzer geworden. ’We kunnen niet zien, maar wel zingen en doen dat met liefde’. Hun repertoire is gevarieerd, van country, latin, gospels en jazz tot evergreens. Zondag 11 november 15.00 uur in de Engel Huizen (César Francklaan 13).

Expositie zeeschilderijen

Nederland en de zee, een onafscheidelijk stel. De zee is dan ook tot op de dag van vandaag een belangrijk onderwerp binnen de Nederlandse kunst. Marie José Robben (1959) schildert de zee niet als rustige, warme vriend om het lijf in onder te dompelen, maar als een onstuimige persoonlijkheid, die zijn kracht etaleert. Pasteus brengt ze de verf in streken, toetsen en dotten op het linnen aan. De ritmische herhaling hiervan visualiseert de monotoon uiteen schuimende kromming van de branding. In november exposeert zij haar schilderijen in Kerk aan Zee. De expositie ’Zeeschilderijen van Marie José Robben’ is op zondag 11 en 18 november van 13.00 tot 16.00 te bezichtigen. Adres: Kerkpad 2, Muiderberg.

Swingen met 40UP!

40UP is het dansfeest waar je als veertigplusser lekker met leeftijdsgenoten kunt dansen. Een swingende avond met herkenbare muziek, gemixt met videobeelden. Tel daarbij op een ongedwongen sfeer, ouderwets uit je dak gaan op de grootste hits van toen en nu, en het feestje is compleet. Op vrijdagavond 9 november vanaf 21.00 uur is 40UP in De Vorstin in Hilversum. Kaarten via 40up.nl.

Revue Showponies

Hoe laat je de beste versie van jezelf zien? En voor wie doe je dat? Voor jezelf of voor alle anderen? In Showponies is dát wat multitalent Alex Klaasen, bekend van Gooische Vrouwen, Toon de Musical en Klokhuis, laat zien. En hij showt zijn allerbeste versie even groots als glorieus. Op zijn kenmerkende manier met zang, dans, typetjes en komische sketches. Met onder meer Freek Bartels, Daniel Cornelissen en Jip Smit. Showponies is op 13 november om 20.15 uur, te zien in Theater Gooiland, Hilversum, gooilandtheater.nl.

Rondje cultuur

Alweer het laatste Rondje Cultuur van dit jaar in De Hilt, Eemnes. Henk Bogaard doet verslag van zijn ’worstelingen’ in het cabaretprogramma ’Ínterne beslommeringen’. Het Goois Openluchttheater komt zich voorstellen. Het amfitheater, verscholen in het groen achter Hotel de Witte Bergen, organiseert jaarlijks een festival met voorstellingen voor jong en oud. Boerenzoon Ben Makker vertelt over de kleindierfokkerij. Makker is fokker van Wyandottekrielen, Shamo-vechthoenders en sinds een paar jaar ook van Thrianta-konijnen. Tijdens Rondje Cultuur komt de verzorging en het tentoonstellen van kippen aan bod. Op 15 november om 20.00 uur. Adres: Hasselaarlaan 1c.

Excursie Natuurmonumenten met Marten en Oopjen

Na vele omzwervingen keren Marten en Oopjen voor even op hun oude plekje in ’s-Graveland terug, nu als replica. Luister naar het verhaal achter de schilderijen en wandel met de gids over de buitenplaats. Rijke kooplieden verbleven ’s zomers in ’s-Graveland, elk jaar verhuisden ze met de mooiste stukken uit hun inventaris hier naartoe. Zo hingen destijds de schilderijen Marten en Oopjen regelmatig op Schaep en Burgh. Natuurmonumenten toont levensgrote replica’s van de Rembrandts. Precies op de plek waar ze ooit hingen, in de pronkzaal. Zaterdag 10 november van 10.30- 12.30 uur en 14.00-16.00 uur, natuurmonumenten.nl.

Wandeling door oud Huizen

Op zaterdag 10 november organiseert het Huizer Museum weer de maandelijkse wandeling door het oude en historische gedeelte van Huizen. Wat een hangenbaas is, zal de gids ongetwijfeld vertellen. Hij leidt je verder door het oude Huizen, vertelt ’hoe het vroeger was’, gelardeerd met de nodige anekdotes en wijst je op architectonische details als windvanen, makelaars van roeden en levensbomen. De wandeling start om 14.00 uur vanaf het museum. Adres: Achterbaan 82, Huizen.

Kunstcafé Blaricum

Het drietal dat de groep ’Laatbloei’ vormt is in ’de late bloei van hun leven’. Tijd dus om iets nieuws te proberen: de Argentijnse tango. Ze vertellen elkaar, tussen de passen door, hoe het hen in het leven is vergaan. Is de midlife crisis voorbij, is daar nu rust voor in de plaats gekomen, of zijn de problemen alleen maar groter geworden? Verder komt dorpssmid en Blaricumse iceman Henk van den Bergh vertellen over de heilzame werking van ijskoud water en praat Dick Jonkers iedereen bij over onze vogels. Op 14 november in het Kunstcafé Blaricum, vanaf 20.00 uur. Locatie: Vitusgebouw, Kerklaan 10, Blaricum.

Film ’A star is born’

Het is alweer de derde remake van de klassieker ’A star is born’, die voor het eerst in 1937 uitkwam. Het verhaal: een countryzanger ontdekt een jong talent dat zijn eigen status doet verbleken. Het is de eerste grote filmrol voor Lady Gaga, die - evenals Bradley Cooper - de sterren van de hemel speelt. Te zien in het Filmhuis Bussum op verschillende dagen en tijden, filmhuisbussum.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie