Sein op groen voor hijsklus spits Laurentiuskerk in Weesp

Sein op groen voor hijsklus spits Laurentiuskerk in Weesp
De torenspits van de Laurentiuskerk in Weesp op 8 november 2016.
© Brandweer Gooi en Vechtstreek
Weesp

,,We gaan ervan uit dat het op de toren hijsen van de spits donderdag gewoon doorgaat”, zegt Cees van Vliet eigenaar van de Laurentiuskerk in Weesp.

Afgaand op de weersverwachting staat het sein op groen. ,,Maar je weet het niet, de windkracht blijft schommelen tussen drie en vier.”

De hijsklus kan alleen plaatsvinden als het maximaal windkracht drie is. Zondagavond was het laatste ’go or no go’-overleg van het bouwteam.

Lees ook: Assemblage van nieuwe torenspits naast de Laurentiuskerk in Weesp

Donderdag is het precies twee jaar na de torenbrand. In de afgelopen maanden is de torenspits opnieuw opgebouwd op het pleintje naast de kerk aan de Herengracht.

Voor het optakelen van de spits moeten de directe buren van de kerk hun huizen verlaten. De hijsklus neemt naar verwachting drie uur in beslag.

Het werk wordt uitgevoerd door de firma Schot uit Alkmaar. Woensdagmorgen wordt de Herengracht afgesloten voor de opbouw van de hijskranen.

Vorige week is het kruis op de spits geplaatst. Er bovenop komt een replica van de torenhaan, die in de uren na de brand spoorloos verdween. ,,De haan kunnen we niet meetakelen, want die beweegt op de wind”, aldus Van Vliet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie