Zwart-wit: Redders

Zwart-wit: Redders
Eric Kok
© Hedske Vochteloo

Bijna tweeduizend mensen zijn dit jaar al verdronken op de Middellandse Zee. Een dieptriest record. Mensen die een levensgevaarlijke tocht ondernemen om de ellende te ontvluchten.

Humanitaire organisaties doen hun best om zo veel mogelijk drenkelingen te redden. Dat levert ze kritiek op dat ze de mensensmokkelaars helpen en de vluchtroutes in stand houden. Reddingsacties zouden zelfs een aanzuigende werking hebben en de Europese vluchtelingencrisis verergeren.

Brits onderzoek maakt nu duidelijk dat dit een giftige mythe is. Er is gewoon niets van waar. Vanuit Marokko wagen ook steeds meer mensen de oversteek, en daar zijn geen reddingsacties.

Het is waar dat steeds meer mensen naar Europa komen. Dat komt vooral doordat de economische en politieke crises in Afrika erger worden. En de situatie in Libië wordt ook steeds gevaarlijker. Er komen meer meldingen van verkrachting, misbruik, marteling, dwangarbeid en zelfs slavenmarkten. De tocht over zee lijkt dan minder gevaarlijk dan achterblijven.

Wil Europa minder vluchtelingen moeten opnemen, dan zal het veel meer moeten doen om de situatie in Afrika te verbeteren. Intussen verdient iedereen die een mensenleven redt, onze bewondering en onze steun.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.