Reviewsite voor de zorg oogst kritiek: Ranking the doctor ’gevaarlijk’

Reviewsite voor de zorg oogst kritiek: Ranking the doctor ’gevaarlijk’
Amsterdam

De site Wisdoc, waarop patiënten zorgverleners kunnen beoordelen, probeert in Nederland voet aan de grond te krijgen. De van oorsprong Belgische site, een soort Iens, of TripAdvisor voor doktoren, oogst kritiek van artsen bij onze zuiderburen.

„Het kan schade toebrengen aan de arts. We raden dokters aan om hun naam te laten verwijderen”, zegt Michel Deneyer van de Orde der Artsen tegen de krant De Standaard. De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie de Block noemt de site ’een brug te ver’.

„We willen artsen helemaal niet in een kwaad daglicht zetten”, reageert Sofie Vanderhasselt van Wisdoc. Volgens haar is de site juist bedoeld om artsen te helpen. „Wij leggen de nadruk op specialismen. Niet iedere orthopeed is gespecialiseerd in bijvoorbeeld de rug. Een patiënt met rugklachten kan bij ons zien welke arts het meest geschikt is om zijn rug te behandelen, aan de hand van aanbevelingen van anderen. Dat scheelt uiteindelijk tijd, voor een orthopeed die meer weet van voeten en dan moet doorverwijzen.”

Zorgkaart

De kritiek klinkt de Nederlandse Patiëntenfederatie bekend in de oren. Zo’n acht jaar geleden presenteerden zij een soortgelijk initiatief: de Zorgkaart Nederland. Nederlandse artsen stonden destijds bepaald niet te juichen. „Alleen het stel it’ers dat zo’n site ontwerpt en onderhoudt wordt er beter van”, zei de Huisartsenvereniging Zuid-Kennemerland toen tegen deze krant.

Reviewsite voor de zorg oogst kritiek: Ranking the doctor ’gevaarlijk’

Nog altijd is niet elke arts even gecharmeerd van online reviews, maar inmiddels is de kritiek redelijk verstomt. „We merken dat er steeds meer artsen zijn die het juist omarmen en actief gebruiken. En er is nu eenmaal behoefte aan”, vertelt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De koepelorganisatie van zorgverleners KNMG heeft zelfs een uitgebreide handleiding voor artsen, over hoe zij om moeten gaan met de Zorgkaart.

De artsenorganisaties zitten ook in de raad van advies, waarin zij verbeterpunten aandragen. „Een beoordeling geldt bij ons als betrouwbaar als er minstens negen reviews zijn geschreven, dat is bijvoorbeeld een punt vanuit de artsen geweest”, legt Nicole Velthuis van de Patiëntenfederatie uit.

Een kleine acht jaar na de lancering van Zorgkaart Nederland staan er zo’n 400.000 ervaringen van patiënten online. Maandelijks komen daar 10.000 reviews bij, weet Velthuis. Een redactie monitort nieuwe beoordelingen actief. Wanneer een arts negen reviews heeft gekregen wordt zijn beoordeling dus betrouwbaar geacht.

Velthuis vraagt zich wel af of een commerciële partij de betrouwbaarheid van een reviewsite zonder winstoogmerk kan evenaren. „Wij hebben één belang: dat van de patiënt. Een commerciële site moet ook geld verdienen.”

Wisdoc moet op termijn geld gaan opleveren, als artsen de site actief gaan gebruiken. Van elke arts staat nu een profiel online, dat dokters gratis kunnen claimen. Mochten zij meer diensten willen gebruiken, zoals een online tool voor het maken van een afspraak, moeten zij betalen.

Frietbakker of huisarts: iedereen wordt beoordeeld

„De meeste van ons zijn er inmiddels wel aan gewend geraakt”, zegt huisarts Ron Peters over het fenomeen reviewsites voor artsen en andere zorgverleners. De dokter uit Velserbroek is voorzitter van de Huisartsen Coöperatie Zuid-Kennemerland, opvolger van de huisartsenvereniging die in 2010 nog zoveel kritiek had op online beoordelingen door patiënten.

„De mensen die friet bakken worden ieder jaar aan de tand gevoeld in het AD, ziekenhuizen worden gerangschikt door Elsevier en wij staan op zorgkaart.nl. Het hoort er nu eenmaal bij, in dit socialmediatijdperk”, laat Peters weten.

Toch blijft hij reviewsites kritisch volgen. De statistische onderbouwing van de beoordelingssites moet wel kloppen, vindt hij. „Dit soort platforms moeten dan ook open staan om sommige dingen aan te passen.” Maar an sich heeft hij er geen problemen meer mee, net als veel van zijn collega’s. „Laat dat soort waarderingen maar komen.”

Meer nieuws uit Nieuws