Anne Fleur Dekker over G20-demonstratie: ’Wij hebben duidelijk gemaakt dat we het niet pikken’

Anne Fleur Dekker over G20-demonstratie: ’Wij hebben duidelijk gemaakt dat we het niet pikken’

De Duitse stad Hamburg was afgelopen weekeinde het toneel van de G20-top, gewelddadige rellen én een vreedzame demonstratie met tienduizenden deelnemers. Onder hen de Hilversumse publiciste en activiste Anne Fleur Dekker (23). Sinds dinsdag verbleef ze in de stad.

Wat was voor jou de motivatie om tegen de G20 te demonstreren?

„De G20 bestaat uit de 19 sterkste economieën ter wereld en de Europese Unie. Zij komen bij elkaar onder het mom van het aanpakken van wereldproblemen en het voeren van goed mondiaal beleid. Ondertussen hebben bedrijven en lobbyisten heel veel invloed. Als het over klimaatbeleid gaat zitten Exxon Mobil en Shell aan tafel. Greenpeace niet. Dat is gek. De G20 heeft het bijvoorbeeld ook over Afrika, terwijl er - behalve Zuid-Afrika - geen enkel ander Afrikaans land aan tafel zit.”

Er zijn veel verschillende activisten naar Hamburg afgereisd. Met wie was jij?

„Onder andere met de internationale socialisten, wat individuele mensen. De Nederlandse delegatie zeg maar. We sliepen in een provisorisch kamp in stadspark Altona. Dat mocht eigenlijk niet, maar werd wel gedoogd zeg maar. Toch dreigde de hele week wel ontruimingsgevaar, dat was wel spannend.”

In de nachten was er een aantal keer sprake van rellen en plunderingen. Wat heb jij daarvan meegekregen?

„Ik ben daar zelf niet bij geweest. Ik moet wel zeggen dat de schade enorm is opgeblazen door de media. Ik praat het niet goed, ik keur geweld af. Het is geen slimme manier om actie te voeren, omdat je er een tegengesteld doel mee bereikt. De media zullen dát oppikken. Maar niet alle activisten zijn gewelddadig. Er waren zaterdagavond tienduizenden vreedzame activisten op de been, maar daar hoor je niemand over.”

Anne Fleur Dekker over G20-demonstratie: ’Wij hebben duidelijk gemaakt dat we het niet pikken’

Baal je dan van activisten die wel kiezen voor plunderen en rellen? Wat vind je daarvan?

„Ja, natuurlijk. Daar baal ik wel van. Vooral omdat het feit dat veel activisten wel op een vreedzame manier hebben gedemonstreerd naar de achtergrond verdwijnt. Maar goed, zij hebben hun eigen actiemanier, dat is niet de onze. De consensus onder de activisten is wel dat we solidair staan met iedereen.”

Hoe heb je de Hamburgse politie ervaren?

„Tijdens onze acties vond ik het politieoptreden vrij excessief. Wij maakten gewoon gebruik van ons demonstratierecht in de openbare ruimte, maar de politie zette meteen waterkanonnen en traangas in. Ook sloegen ze met gummiknuppels. Zelfs Duitse activisten zeiden dat ze zoiets nog nooit hadden gezien.”

Dat is misschien ook een reactie op de rellen van de nachten ervoor.

„Donderdag was er een demonstratie waar we bewust niet naartoe zijn gegaan, omdat wij die niet vonden bijdragen aan het beeld dat wij wilden uitdragen. Die demonstratie liep ook uit de hand. Je merkt dat de politie de dag erop harder optreedt.”

„Voor een agent is een activist een activist. Of ’ie nu een zwarte trui of een T-shirt met ’ik hou van de aarde’ aanheeft. Die maakt daarin geen onderscheid.”

Voor opiniesite Joop.nl hield Dekker een blog bij en ook via Twitter deed ze verslag vanuit Hamburg. Ze ontvangt positieve reacties, maar ook een hoop lelijke verwensingen. „Jammer dat je smoel niet is kapot geslagen door de politie”, tweet ene @Beerie18 naar haar.

Hoe dik is je huid inmiddels?

„Ik krijg wel vaker dit soort mensen achter me aan. Ik weet zelf waarom ik hier ben en wat ik doe. En ik ben hier met een hele grote groep mensen waar ik veel energie van krijg. Ik kan dit wel handelen. Opvallend trouwens dat ook de mensen van de SP ook heel veel shit over zich heen krijgen. Zij waren hier alleen voor de vreedzame demonstratie.”

Het doel was de G20 blokkeren. Zaterdagmiddag kwam er een slotverklaring. Actie geslaagd?

„Ik vind van wel. In zekere zin wisten we natuurlijk zelf ook wel dat het blokkeren misschien niet zou lukken, maar de top is toch een paar uur later begonnen dan gepland. Een aantal bijeenkomsten met delegaties en bedrijven (side events, red.) zijn niet doorgegaan. En we hebben duidelijk gemaakt dat wij, gewone mensen, het niet pikken dat dit soort bijeenkomsten gehouden worden.”

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.