’Linies binnen TMG sluiten’

’Linies binnen TMG sluiten’
Topman Gert Ysebaert van Mediahuis.
Amsterdam

De Centrale Ondernemingsraad van Telegraaf Media Groep (TMG) is voornemens het bod van Mediahuis en VP Exploitatie op TMG te ondersteunen. Ook ziet het medezeggenschapsorgaan af van een procedure bij de Ondernemingskamer.

Dat heeft de COR dinsdagavond bekend gemaakt. Met het consortium van Mediahuis en VP Exploitatie en met TMG zijn volgens COR-voorzitter Ria Mul ’vergaande afspraken’ gemaakt.

Over deze afspraken zal volgens haar meer openheid over worden gegeven als het consortium vandaag haar officiële biedingsbericht heeft ingediend. De afspraken hebben onder meer betrekking op de strategie van het bedrijf, het financieel beleid en de onafhankelijke journalistieke positie van de redacties.

Begin maart kondigde de COR de gang naar de Ondernemingskamer aan toen de Raad van Commissarissen van TMG en het consortium een zogenoemd ’merger protocol’ ondertekenden. De COR was niet in de gelegenheid gesteld om de biedingen van zowel het consortium als dat van Talpa van John de Mol tegen elkaar af te wegen.

Mul is nu ’zeer tevreden’ over de gemaakte afspraken. ,,Er zijn acht pagina’s vol afspraken boven het merger protocol bijgekomen en dat is best bijzonder.’’ De COR heeft er alle vertrouwen in dat de overname van TMG door Mediahuis zal bijdragen aan het herstel van het bedrijf en de groeiperspectieven van TMG, ook op multimediaal terrein. Mul voegt daaraan toe dat ze hoopt dat het advies van de COR er toe zal leiden dat de linies binnen het bedrijf weer gesloten worden en dat het vizier weer op de toekomst gericht kan worden.

Arjan Paans, hoofdredacteur van TMG-dochter Holland Media Combinatie (HMC) en uitgever van deze krant concludeert dat de voorgenomen bezuinigingen (45 fte) op de redactie van HMC nog niet van de baan zijn. ,,Er vindt een onderzoek plaats naar nut en noodzaak daarvan. Maar elke journalist minder die de deur uit gaat is winst voor de regionale journalistiek.’’

Hij vindt het een goede zaak dat de COR duidelijke voorwaarden heeft verbonden aan de overname van het mediabedrijf. ,,Dat er de komende jaren geen grote dividenden worden uitgekeerd is winst.’’ Hij verwacht dat het nog een tijd zal duren voordat het bedrijf in rustig vaarwater belandt. ,,De Mol is nog steeds een partij om rekening mee te houden. De race is nog niet helemaal gelopen.’’

Voorzitter Peter Schat van de redactieraad van HMC is gematigd optimistisch over de laatste ontwikkelingen in het bedrijf. De redactieraad maakt zich nog steeds ongerust over de voorgenomen formatiereductie. ,,Dit hebben wij altijd als onrecht ervaren. De hele operatie Terra Nova zal nu integraal worden bekeken. Als er een realistisch, transparant en uitgewerkt plan komt, is dat een goede zaak.’’

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.